”De mangler en lærer i Sudan”

LONDON Hjemkomst: Den 54-årige britiske lærerinde, der nåede afsone otte dage i fængsel i Sudan på grund af en bamse, vendte tirsdag tilbage til Storbritannien uden det mindste spor af bitterhed.

Gillian Gibbons da hun tirsdag mødte pressen hjemme i Storbritannien. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Oprørt. Bitter. Følelsesladet.

Hvad man end havde forestillet sig Gillian Gibbons ville være, når hun fik fødderne på britiske jord efter sin otte dage i et sudansk fængsel, kunne man godt tænke om igen.

Den 54-årige lærerinde fra Liverpool skabte avisoverskrifter over det meste af verden, da hun blev dømt for blasfemi i en sag om sin skoleklasses bamse, der efter en afstemning blandt de 7-årige kom til at hedde Muhammed.

Sagen endte for retten i Sudan, der har sharia-lov. Og mens dommeren takserede ”forbrydelsen” til 15 dages fængsel marcherede rabiate muslimer rundt i Khartoum og forlangte, at briten måtte betale med sit liv for sin formastelighed.

Det drama var Gillian Gibbons lykkeligt uvidende om, isoleret som hun var i sin celle og det var måske først da hun så presseopbuddet i London-lufthavnen Heathrow tirsdag morgen, at det for alvor gik op for hende, at hendes benådning og frigivelse var verdensnyheder.

”Jeg er lidt overvældet, må jeg sige. Jeg er bare en almindelig lærer,” sagde Gillian Gibbons, da hun havde fået sig sat ned mellem sin søn John og datter Jessica.

Om noget var Gillian Gibbons roligt, fattet og parat med den tørre bemærkning, der er englændernes adelsmærke i krisetider.

”Jeg rejste til Sudan for at opleve eventyret, men jeg må sige, at jeg fik noget mere eventyr end jeg lige havde regnet med,” bemærkede hun tørt.

Hjemkomsten kom i stand efter den britiske regerings diplomatiske anstrengelser var strandet overfor sudansk modvilje mod at virke som om landet var lydhør overfor den gamle koloniherre og det interne pres på præsident al-Bashri for at straffe lærerinden hårdere.

Først da to britiske muslimer fra Overhuset, baronesse Warsi og Lord Ahmed lagde sig imellem, kom benådningen af Gillian Gibbons, der nåede at afsone otte dage ud af sin dom på 15.

Hun fortalte, at oplevelsen af at blive fængslet og anklaget for religiøse forbrydelser selvfølgelig havde været et ”totalt chok”, men at det ikke ville farve hendes generelle indtryk af Sudan.

”Sudanerne er ekstremt venlige og generøse mennesker. Bortset fra den her oplevelse har mit ophold i landet været en fantastisk tid.”

Gillian Gibbons nåede aldrig frem til Sudans regulære kvindefængsel Omdurman, men blev i stedet holdt i andre fængselsceller. Hun understregede, at hun her havde fået både fin forplejning og endda var blevet tilsendt en seng af en venlig sjæl i Sudans indenrigsministerium.

”Det var den bedste gave nogensinde,” smilede hun.

Hvad Gillian Gibbons skal lave efter sin redning fra Sudan, er endnu ikke klart.
”Jeg er jo arbejdsløs nu og leder efter et nyt job,” sagde hun.

Indtil videre var det bare planen at sætte kurs hjem mod Liverpool for at holde jul sammen med familien. En oplevelse det så ud som hun ikke ville få for bare et par få dage siden.

Alligevel var hendes tanker først og fremmest på hendes kolleger og elever i Sudan som hun sagde, at hun ville savne ”enormt meget.”

”Jeg håber virkelig ikke den her sag vil komme til at afskrække folk fra at rejse til Sudan. Faktisk kender jeg en rigtig dejlig skole, hvor de mangler en lærer til anden klasse,” sagde Gillian Gibbons.