De livstruende brande breder sig i Californien

Mindst 23 er døde, og tusinder er blevet hjemløse i de ekstreme brande i det knastørre nordlige Californien. I de kommende dage ventes flammerne blot at brede sig yderligere.

Beboelseskvarteret Coffey Park i byen Santa Rosa i det nordlige Californien ligner nærmest en krigshærget zone efter brandens ekstreme hærgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ELIJAH NOUVELAGE

De ekstremt farlige brande i og omkring de billedskønne vindistrikter i det nordlige Californien bliver ved med at brede sig, og det med livstruende følger.

Onsdag aften havde brandene fortæret omkring 700 kvadratkilometer marker, plantager og boligområder - svarende til et areal som Bornholm plus Amager.

Mindst 3.500 huse og erhvervsejendomme er brændt ned, heraf en stor del i byen Santa Rosa, der rummer omkring 175.000 indbyggere.

Samtidig er antallet af officielt bekræftede omkomne steget fra 17 tirsdag aften til 23, men myndighederne frygter, at tallet bliver væsentligt højere, ikke mindst fordi op mod 300 mennesker er meldt savnede i den kaotiske og højrisikable situation. Samtidig er tusinder blevet hjemløse.

Den tørre blæst tog atter til onsdag med det resultat, at flyvende gløder fik de omfattende brande til at brede sig med stor hast og true områder, der ellers hidtil har undgået faren, herunder i byer som Sonoma, Napa, Fairfield, Caligosta og Geyserville.

I de to sidstnævnte bysamfund er samtlige beboere blevet bedt om at lade sig evakuere, skriver Los Angeles Times.

Nogle steder i de ellers så frugtbare dale blev der onsdag målt vindhastigheder på op til 80 kilometer i timen. Regionen har oplevet den varmeste sommer i mands minde og en af de tørreste, hvilket har omdannet vegetation og frugtplantager til rene krudttønder. Samtidig har planterne vokset sig ekstra store som følge af en overraskende nedbørsrig vinter.

Californiens guvernør, Jerry Brown, har allerede betegnet de aktuelle storbrande som blandt de største, der nogensinde har hærget delstaten, og chefen for Californiens skovbrandvæsen Cal Fire, Ken Pimlott, har understreget, at der kommer til at gå adskillige dage, før man får kontrol over de »eksplosive brande«.

Foreløbig er ca. 8.000 brandfolk sat ind i bekæmpelsen af brandene, og ifølge San Francisco Chronicle arbejder mange af dem nærmest i døgndrift. Flere har således ikke sovet i 40 timer i træk.

»Disse brande brænder bogstavelig talt hurtigere, end brandfolkene kan løbe,« siger Mark Ghilarducci, chef for guvernørens nødhjælpsservice.

Samtidig gøres der en enorm indsats for at bekæmpe brandene fra luften. Hele 73 helikoptere og 30 såkaldte air tankers, herunder en ombygget Boeing 747, er sat ind med det formål at nedkaste vand og brandhæmmende væske over områderne.