»De kravlede op på bænkene og begyndte at skyde på os«

I et af de blodigste angreb i Pakistans historie dræbte Taleban tirsdag mindst 146 mennesker, langt de fleste børn. Over hele verden bliver angrebet mødt med fordømmelse.

Politimænd ved siden af tomme kister på et hospital i Peshawar. Fold sammen
Læs mere
Foto: ZOHRA BENSEMRA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PAKISTAN: Det er tirsdag klokken ti om formiddagen i Peshawar, provinshovedstaden i det nordvestlige Pakistan, tæt på grænsen til Afghanistan.

På Army Public School and Degree College befinder sig cirka 700 elever og lærere sig. De fleste af eleverne er til eksamen, men den koncentrerede stilhed bliver brudt, da seks Taleban-krigere stormer skolen med skydevåben og bombeveste. Mændene skyder omkring sig og dræber lærere og elever i flæng, inden de sprænger sig selv i luften.

Efter otte timers kamp er 146 mennesker døde. 140 af dem er børn, de fleste i alderen 12-16 år. 113 andre er såret.

Taleban har taget skylden for angrebet, der er det blodigste terroranslag i Pakistan i nyere tid. Skolen drives af det pakistanske militær og hovedparten af eleverne er børn af militærfolk, og terrorbevægelsen kalder det et hævnangreb for den offensiv, det pakistanske militær indledte mod terrorbevægelsen 15. juni.

En talsmand for terrorbevægelsen har udtalt, at »militæret skal føle, hvordan det er at miste sine børn«.

Overlevende fortæller CNN, at de seks talebanere gik ind i lokalerne, hvor 8.-10. klasseseleverne befandt sig, og begyndte at skyde løs.

»De kravlede op på bænkene og begyndte at skyde på os,« fortæller 14-årige Ahmed Faraz.

Ifølge det pakistanske militærs talsmand, generalmajor Asim Majwa, understreger angrebet, at Taleban »ikke kun er fjender af Pakistan, men fjender af menneskeheden«.

Alverdens ledere fordømmer angrebet, blandt dem den amerikanske præsident, Barack Obama.

»Vores følelser går til ofrene og deres familier. Ved at målrette dette afskyelige angreb mod elever og lærere har terroristerne endnu en gang vist, at de er fordærvede. Vi støtter Pakistans befolkning og regeringens bestræbelser på at bekæmpe terrorisme og ekstremisme og fremme fred og stabilitet i landet,« udtaler Obama ifølge ABC News.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, kalder angrebet for »en rædselshandling og en enorm fejhed at angribe forsvarsløse børn«:

»Ingen sag kan begrunde en sådan brutalitet,« siger han ifølge Reuters.

 

Imens er den britiske premierminister, Davis Cameron, »dybt chokeret« over massakren:

»Det er gruopvækkende, at børn bliver dræbt blot for at gå i skole,« skriver han på Twitter.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har kommenteret hændelsen:

»Jeg er ganske enkelt forfærdet over, at Taleban kan finde på at angribe en skole, hvor der går unge mennesker og børn, der er der for at lære noget,« siger statsministeren.

Den pakistanske modtager af Nobels Fredspris, Malala Yousafzai, fordømmer også angrebet.

»Jeg er sønderknust over denne meningsløse og koldblodige terrorhandling,« siger 17-årige Malala, der i sidste uge fik overrakt fredsprisen for sin kamp for pakistanske kvinders ret til uddannelse.

»Uskyldige skolebørn hører ingen steder hjemme i sådan et rædselsscenarium,« siger hun til nyhedsbureauet Reuters.

Alle seks Taleban-krigere, der angreb skolen, er ifølge pakistansk militær blevet dræbt. Premierminister Nawaz Sharif har erklæret tre dages landesorg.