De hellige tre konger m/k

Kritikken af Madrids kønspolitisk korrekte helligtrekongersoptog er i nogen grad forstummet, efter at en 12-årig pige optrådte som vis »mand« ved Vatikanets nytårsgudstjeneste.

De tre vise mænd fra Østerland – Kasper, Melkior og Baltasar – blev spillet traditionelt af og fremstillet som mænd. Men hvorfor egentlig, spurgte man i Madrid under forberedelsen af årets optog i de forskellige bydele og besluttede, at en del af kongerne skulle være kvinder. Det har vakt furore blandt konservative madrilenere. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSANA VERA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Glem alt om den rare tyksak med det hvide skæg og det røde tøj. Han eksisterer naturligvis også i Spanien, men mest som en kommerciel opfindelse. De »rigtige« julegaver kommer de hellige tre konger nemlig med, hvilket sker natten til i morgen. Og i den forbindelse arrangerer enhver spansk by med respekt for sig selv et optog gennem gaderne, så børnene kan aflevere deres ønskeliste til de gavmilde majestæter.

Den traditionelle udgave med kameler og orientalske gevandter har med tiden udviklet sig til karnavalslignende og ikke videre bibeltro parader. Indtil i år har én ting dog ligget fast: De tre vise mænd fra Østerland – Kasper, Melkior og Baltasar – blev spillet af og fremstillet som mænd. Men hvorfor egentlig, spurgte man i Madrid under forberedelsen af årets optog i de forskellige bydele og besluttede, at en del af kongerne skulle være kvinder.

Siden den 71-årige dommer Manuela Carmena i maj erobrede borgmesterposten, valgt for en Podemos-venlig liste, har hun ligget i konstant symbolkrig med hovedstadens konservative. Den er bl.a. blevet udkæmpet om tyrefægtning og gadenavne fra Franco-tiden. Derfor kom hendes »politisering af julen« heller ikke som den store overraskelse, hvilket imidlertid ikke gjorde indignationen hos medlemmer af Partido Popular mindre.

»De (Carmena og hendes folk, red.) er ude på at eliminere de kristne traditioner og ødelægge festen for børnene,« tordnede eksempelvis Esperanza Aguirre, der leder den konservative byrådsgruppe, og tilføjede:

»De ville ikke turde på samme måde at fordreje skikkene omkring (den muslimske fastemåned) ramadanen.

Vatikan-skikke og sekterisme

Meget tyder imidlertid på, at Aguirre – i denne sag – er mere katolsk end paven. I hvert fald var der en 12-årig pige blandt de vise »mænd«, da Frans under nytårsgudstjenesten i Vatikanet modtog gaver på Jesu vegne, uden at nogen tog særlig notits af hendes køn.

Bortset fra i Spanien, naturligvis, hvor billeder af paven i selskab med »den hellige dronning« lige siden har cirkuleret på de sociale medier ledsaget af vittige kommentarer. Ifølge det katolske webmagasin Religión en Libertad er der imidlertid himmelvid forskel på kønskvoterne blandt de hellige konger i henholdsvis Rom og Madrid.

»Modsat Vatikanets uskyldige skik handler bystyrets initiativ om at gennemtrumfe en sekterisk kønsideologi for at indoktrinere madrilenerne,« skriver magasinet og tilføjer:

»Desuden spillede de unge ved nytårsgudstjenesten tydeligvis en rolle, mens børnene under optoget oplever at møde de hellige tre konger, og illusionen brister, hvis en af dem er af hunkøn.«

Tja, ville danske børn tro mindre på »julekvinden«? Et kvalificeret småbørnsforældre-gæt kunne være, at den glade givers køn er relativt underordnet, hvis blot gaverne er i orden.