Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Otte dage. Så længe nåede klimabevægelsen Extinction Rebellion (på dansk: Oprør mod Udryddelse) at demonstrere i London, inden aktivisterne blev smidt ud.
Mandag aften havde politiet udstedt en ordre om, at »enhver forsamling knyttet til Extinction Rebellion« nu skulle »bremse deres protester i London« – ellers ville de blive arresteret.
Ikke længe efter rykkede politiet ind på Trafalgar Square i hjertet af London, hvor aktivisterne indtil da havde fået tilladelse til at demonstrere, og begyndte at smide klimaaktivisterne ud. Det skriver The Guardian.
Extinction Rebellion har i otte dage arrangeret demonstrationer og protester i London, og på samme tid er 1.400 personer fra bevægelsen blevet anholdt, skriver The Guardian. Aktivisterne demonstrerer blandt andet med krav om, at regeringen udsteder en miljømæssig undtagelsestilstand og forpligter sig til at blive CO2-neutral inden 2025. De ønsker i øvrigt, at der nedsættes en civilstyret kommission, som skal have direkte medindflydelse på regeringens klimakamp.
Selv om politiet indtil nu har fastholdt, at de kun måtte demonstrere på Trafalgar Square, har aktivisternes demonstrationer hovedsageligt handlet om at blokere veje, broer og trafikknudepunkter uden for pladsen i den britiske hovedstad – og det til stor irritation for byens politi.
Der er også politikere blandt Extinction Rebellions tilhængere. Det gælder for eksempel parlamentsmedlemmet Ellie Chowns fra De Grønne, som var til stede, da politiet dukkede op på Trafalgar Square. Se, hvad hun har at sige, herunder:
Mandag morgen var det for eksempel Londons finansielle kvarter, det gik ud over, da hundredvis af demonstranter satte sig på vejene i en rundkørsel lige uden for Englands nationalbank. I en pressemeddelelse forklarede gruppen, at de gjorde det for at »disrupte« det system, som tjente penge på miljøkrisen.
Bevægelsen ville fokusere på de finansielle institutioner, som »finansierer ødelæggelsen af miljøet«, forklarede de videre. Mere end 90 personer blev i løbet af dagen anholdt ifølge The Telegraph, og senere på aftenen kom altså ordren om, at Extinction Rebellion nu var helt forbudt i byen.
Om politiet skriver Londons afdeling af Extinction Rebellion, at »politiet bremser fredelige demonstrationer i Trafalgar og Vauxhall«, der er den park på den anden side af Themsen, hvor gruppen ligesom på Trafalgar Square har sat såkaldte »fredstelte« op og opholdt sig i dagevis.
Det er imod loven, påstår Extinction Rebellion på Twitter.
»Politiet skal respektere loven. Det her er et demokrati.«
Kevin Blowe, koordinator for det uafhængige britiske netværk Netpol, der monitorerer politiet, giver demonstranterne ret. Han siger til The Guardian, at et forbud mod Extinction Rebellion kun kan realiseres, hvis ordren kommer fra indenrigsministeren.
Extinction Rebellion er en klimabevægelse, der eksisterer på tværs af landegrænser. Gruppen har således også fraktioner i USA, Indien, Holland, Australien, Spanien og Sydafrika, og forrige mandag lancerede den en to uger lang kampagne af protester, som skulle finde sted på tværs af storbyer i flere lande.
En fællesnævner for flere af protesterne rundtom i verden var, at de forstyrrede trafikken ved vigtige knudepunkter eller fandt sted ved regeringskontorer.
I Amsterdam nægtede demonstranterne at forlade en vejspærring, som de havde opstillet på en travl vej i den centrale del af byen, i Berlin indtog 2.000 aktivister Potsdamer Platz, og i både New Zealands hovedstad, Wellington, og i Sydney i Australien var der meldinger om rundt regnet 30 anholdelser i hver af byerne.
Aktivisterne kalder det for »ikkevoldelig civil ulydighed«, og det er ikke første gang, at London og verden har set til dem. De har tidligere blokeret travle veje og broer i London, spraymalet regeringsbygninger og endda limet sig fast til betydningsfulde bygninger – såsom porten til Buckingham Palace.
I april indtog de Londons travle gade Oxford Circus med et storstilet modeshow for at demonstrere mod tekstilindustriens klimaforurening midt i Londons modeuge, og før det gjorde de sig bemærket, da en gruppe halvnøgne aktivister limede sig fast til vinduerne ind til Underhuset – midt i en Brexit-debat.
Samme måned var der aktivister, der vandaliserede Shells hovedkvarter ved at lime sig selv til vinduer og glasdøre, og en gruppe aktivister dukkede dagen efter op foran Haags internationale domstol med krav om at få »ecocide« – mord på økosystemet – anerkendt som en international forbrydelse.