De har før været uenige, men: Merkel fortjener toppost i EU, siger eks-premierminister

I en ny bog argumenterer Italiens tidligere premierminister, Matteo Renzi, for, at Angela Merkel bør erstatte Donald Tusk som præsident for Det Europæiske Råd.

Foto: FELIPE TRUEBA

De har været uenige om alt fra skattepolitik til migration.

Men alligevel mener Italiens tidligere premierminister, Matteo Renzi, at Angela Merkel fortjener præsidentposten i EU, når hendes tid som tysk forbundskansler udløber i 2021.

Det skriver Financial Times.

I en ny bog, som udkommer i denne uge, skriver Matteo Renzi således, at Merkel fortjener en toppost i EU efter 2021. Hun er den bedste kandidat til at erstatte Donald Tusk på præsidentposten i Det Europæiske Råd, skriver Renzi, og kan også stå i spidsen for EUs udenrigspolitik, mener han.

»Det ville være at foretrække, hvis en ledende figur som Angela Merkel kan fortsætte med at tjene Europa i en anden rolle,« skriver Renzi i bogen ifølge Financial Times:

»Merkel kunne bestemt være passende til at lede udenrigspolitikken, men hun kunne også være præsident for Det Europæiske Råd.«

Det er endnu usikkert, hvad Angela Merkel har planlagt, når hun træder tilbage fra tysk politik i 2021, men de fleste medier forventer, at hun går på pension – ikke, at hun tager et job i Bruxelles – skriver Financial Times.

Da Matteo Renzi blev premierminister i 2014, var han landets yngste premierminister nogensinde. Mens han var premierminister, talte han ofte for et opgør med EUs sparepolitik, som Angela Merkel traditionelt har stået i spidsen for.

Men Angela Merkel er ikke den eneste EU-leder, som Matteo Renzi nu roser. Om Frankrigs Emmanuel Macron lyder det for eksempel i bogen, at den franske præsident kommer til at få en vigtig stemme, når den nye Europa-kommission skal dannes:

»Macron er i dag den stærkeste leder, Europa har,« skriver han blandt andet.

Når det gælder Italiens egne EU-repræsentanter, er Matteo Renzi imidlertid ikke videre begejstret. Italiens Federica Mogherini, som er EUs udenrigschef, får især hårde ord med på vejen.

Han skriver blandt andet, at hun har haft så godt som ingen indflydelse på europæisk udenrigspolitik, når det gælder »så godt som alle vigtige sager«.