De har en vild plan: Nu skal mammutten vækkes til live – for at redde klimaet

De har været forsvundet fra jordens overflade i tusinder af år, men nu har et forskningshold fra Harvard sat sig et utroligt mål: De vil genoplive den uldne mammut.

I forbindelse med udstillingen »Tilbage til Istiden« flyttede flere mammutfigurer ind i Aalborg Zoo. I fremtiden kan figurerne måske erstattes af den ægte vare. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har været uddøde i mere end titusinde år.

Men står det til en gruppe forskere, vil vi igen kunne se en mammut i levende live. Eller i hvert fald en tro kopi af en mammut.

Det lyder som en umulig mission, men med ny dna-teknologi mener forskere fra Harvard Medical School, at det faktisk kan være muligt at bringe mammutten til livs igen.

Det skriver blandt andet The New York Times og NPR.

Mammutten skal ikke kun bringes tilbage, fordi den er uddød, men fordi forskerne håber, at mammutterne kan være med til at løse de klimaproblemer, som den arktiske tundra oplever.

Forskerne håber, at mammutterne vil hjælpe økosystemet på vej, da de vil vælte træer, så tidligere græsarealer igen vil opstå. Det vil hjælpe med at holde jorden og permafrosten kølig, som ellers er i fare for at smelte.

Det ambitiøse projekt er blevet gjort muligt efter at en ny finansiering på 100 millioner kroner er kommet til.

Hybrid

Forskerne vil i første omgang forsøge at skabe en hybrid mellem en elefant og en mammut. Det skal lykkes i laboratoriet ved at lave embryoner, der bærer på dna fra mammutter.

Embryonerne vil bestå af et miks af dna fra nulevende asiatiske elefanter, hvis dna minder om mammutters, og dna udvundet fra rester af mammutter, der er fundet under permafrosten.

En elefant eller potentielt en kunstig livmoder vil dernæst blive kunstigt befrugtet.

Hvis den ambitiøse plan går, som forskerne håber, forventes de første elefant-mammut-hybrider at blive født om seks år.

»Vores mål er at lave en kulderesistent elefant, men den kommer til at se ud og opføre sig som en mammut. Ikke fordi vi forsøger at narre nogen, men fordi vi vil have noget, der funktionelt svarer til mammutten, som vil nyde at opholde sig ved minus 40 grader,« forklarer forsker George Church fra Harvard Medical School.

Projektet er udformet som et forsøg på at hjælpe med at bevare asiatiske elefanter ved at udstyre dem med træk, der gør det muligt for dem at trives i store dele af Arktis, kendt som Mammutsteppen.

»Vores mål er ikke bare at bringe mammutten tilbage, men at bringe besætninger, der kan krydses sammen, tilbage til den arktiske region«.

Om asiatiske elefanter vil yngle med hybriderne er uvist.

Projektet har mødt kritik fra blandt andre evolutionærbiolog Victoria Herridge fra Naturhistorisk Museum i London. Hun mener ikke, at genoplivningen af mammutter, er den rette måde at hjælpe den arktiske tundra.

»Tanken om, at du biologisk kan ændre det arktiske miljø ved hjælp af en flok mammutter, er ikke plausibel.«

»Omfanget ville være enormt. Du taler om hundredtusinder af mammutter, som hver tager 22 måneder om at være drægtige og 30 år om at vokse sig modne,« påpeger Victoria Herridge overfor The Guardian.