»De graver Hoffa op ude i haven«

Det mere end 30 år gamle mysterium om den forsvundne fagforeningsleder Jimmy Hoffa er rykket nærmere en opklaring. FBI er gået i gang med at grave efter resterne af ham på en gård i Michigan.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Rygtet har gået i årevis - at liget af James R. Hoffa lå begravet et sted på egnen.

»Vi troede bare, det var et af de der skøre rygter,« siger hesteopdrætter John Koskovich fra det lille bondesamfund Milford Township uden for Detroit.

Men i onsdags bankede det på døren, og udenfor stod 40 agenter fra forbundspolitiet FBI, arkæologer og det lokale sheriffkontor. En var bevæbnet med en ransagningskendelse. De andre med skovle. Da John Koskovichs kone, Deb, senere på dagen kom hjem og så mændene i færd med at grave et hul ved siden af deres lade, gik han hende i møde:

»De graver Hoffa op ude i haven,« sagde han.

Gravearbejdet er ikke begrænset til haven, og FBI forventer at skulle bruge 14 dage på at søge efter liget forskellige steder på gården. Men FBI bekræfter, at det er den legendariske Teamsters fagforeningsformand, de leder efter. Familien købte stedet i 1985 - ti år efter Hoffas forsvinden - og er ikke mistænkt for at have haft kendskab til liget.

»Ransagningskendelsen er baseret på et spor, som er et af mange spor, der er skaffet til veje gennem årene siden hr. Hoffas forsvinden,« lyder det i en meddelelse fra FBI-agenten Daniel Roberts. Han vil ikke oplyse, hvem der har leveret tippet, men det stammer fra personer, der så mystiske ting gå for sig på gården.

Hvis det viser sig, at man finder liget af Hoffa, er det en af USAs største kriminalgåder, der er ved at blive løst. Jimmy Hoffa var i 1950erne og 60erne en effektiv fagforeningsleder for de amerikanske lastbilchauffører - og en frygtet mand i Washington.

Præsident John F. Kennedy og hans bror justitsminister Robert Kennedy så ham som en af de største trusler mod det amerikanske samfund, fordi han som den første havde formået at skabe en fagforening, der via strejker kunne presse sin vilje igennem. Kennedy-brødrene havde konstant en efterforskning kørende imod ham, og i 1967 lykkedes det myndighederne at finde så meget snavs, at han blev idømt 15 års fængsel for forsøg på bestikkelse.

Hoffa havde tætte forbindelser til mafiaen, er historikere enige om. Mafiaen så store muligheder i de nye fagforeninger, hvorfra de i det skjulte kunne styre de virksomheder, hvori de havde interesser. Men om det i virkeligheden var mafiaen, der styrede Hoffa, eller Hoffa der klogt brugte mafiaen til fagforeningens fordel, er stadig genstand for mange spekulationer. Hollywood koblede sig endda på mysteriet i Danny DeVitos dramadokumentariske film »Hoffa« med Jack Nicholson i hovedrollen.

I 1971, efter fire års fængsel, slettede daværende præsident Richard Nixon resten af straffen. Til gengæld forpligtede Hoffa sig til aldrig at blive fagforeningsleder igen. Det løfte var svært at holde. I 1975 gjorde Hoffa sig klar til et sagsanlæg mod staten, der kunne åbne vejen for et come-back, men så forsvandt han midt om eftermiddagen den 30. juli 1975. Han havde fortalt, at han skulle mødes med mafia-bosserne Anthony »Tony Jack« Giacolone og Anthony »Tony Pro« Provenzano på parkeringspladsen foran restauranten Machus Red Fox, men det benægtede de begge frem til deres dødsdag. Siden har politiet fået adskillige tip om, hvad der skete med Hoffa, og hvor hans lig ligger begravet, men hidtil er alle eftersøgninger endt resultatløse. Måske er der større held i familien Koskovichs baghave. I givet fald er der også håb om at finde svar på, hvad der skete og hvorfor.