»De græske politikere har igen og igen appelleret til Tysklands samvittighed«

Foto: LOUISA GOULIAMAKI

Billedet af den græske finansminister, der i 1953 skriver under på at slette 55 pct. af Tysklands gæld efter Anden Verdenskrig, er blevet et ikonisk symbol på den uretfærdighed, grækerne føler lige nu, og det gamle fotografi bliver delt vidt og bredt på de græske sociale medier.

20 lande – inklusive Grækenland – eftergav godt og vel halvdelen af den ca. 1.200 milliarder kr. store tyske gæld. Og netop den tilgivelse fra græsk side føler grækerne, at tyskerne nu bør give igen.

»De græske politikere har igen og igen appelleret til Tysklands samvittighed ved at bringe denne historie op som argument for at eftergive halvdelen af Grækenlands gæld. Det er let og smart at gøre Tyskland til den ubarmhjertige fjende, så befolkningen glemmer, at det jo er de græske politikere, der selv gennem korruption har ført Grækenland ud i den økonomiske krise, landet er i nu,« fortæller Georgos Margaritis, professor i statskundskab ved Thessaloniki Universitet, til Berlingske.

I en af sine første handlinger som premierminister besøgte Alexis Tsipras et mindesmærke for græske ofre for Anden Verdenskrig og lagde en krans. Symbolet blev tolket som en påmindelse til tyskerne om den smerte, deres land har påført Grækenland, og en understregning af, at Grækenland alligevel tilgav halvdelen af Tysklands gæld.

Og netop handlinger som denne – og de græske politikeres gentagne argument om, at tyskerne skylder at eftergive halvdelen af gælden – har skabt det fjendtlige forhold til tyskerne, som mange grækere har i dag, forklarer Georgos Margaritis.

»Tysklands gæld var opbygget på grund af krig. Grækenlands er opbygget på grund af svindel og korruption hos de græske politikere. Men Tyskland bærer en del af skylden i den græske krise, og i en situation så desperat, som den grækerne er i nu, er det det sidste håb, folket har, for at komme ud af krisen: At Tyskland skylder grækerne barmhjertighed nu.«