De gode viljer vandt i Beijing

Dagens afslutning på ASEM-topmødet i Beijing viser, at EU og Asien er enige om at arbejde for en global finansiel reform for at dæmme op for finanskrisen. Også på klimaområdet er der enighed om at arbejde mod en løsning i København.

Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De gode viljer vandt i Beijing. Det syvende topmøde mellem EU og 16 asiatiske lande endte lørdag med en erklæring om, at de ønsker en global reform af det finansielle samarbejde, og der er vilje til at arbejde for en løsning på klimaspørgsmålet, når København er rammen for det afgørende FN-klimatopmøde til næste år.

- Lederne gav løfte om at gennemføre effektive og gennemgribende reformer af det internationale monetære og finansielle system, hed det i sluterklæringen.

Den kinesiske premierminister Wen Jiabao sagde, ved en pressekonference, at Kina med en "ansvarlig og pragmatisk tilgang" vil tage aktivt del i det internationale topmøde om emnet, som USA's præsident Bush har indkaldt til den 15. november.

- Vi må gøre alt for at forhindre den finansielle krises indvirkning på væksten af den virkelige økonomi, sagde Wen Jiabao med henvisning til, at krisen fortsat primært vedrører det, som Anders Fogh Rasmussen under topmødet kaldte det 'fuldstændig hysteriske finansmarked'.

Frankrigs præsident Nicolas Sakozy, der står i spidsen for det franske EU-formandskab, sagde, at han forventer konkrete beslutninger efter mødet i Washington, der vedrører årsagerne til krisen. Ikke kun virkningerne.

- Vi har alle forstået, at det vil være umuligt bare at mødes og diskutere. Vi må gøre mødet til et beslutningsdygtigt forum, sagde Sakozy.

Den finansielle krise trængte sig voldsomt på, da landene mødtes fredag. Børserne verden over var endnu en gang ude i massive kursfald, og topmødet havde da også valgt at ændre dagsorden, så det finansielle spørgsmål blev drøftet allerede fredag, mens klimadebatten måtte vente.

Efter drøftelserne fredag var statsminister Anders Fogh Rasmussen meget tilfreds med enigheden om at arbejde for nye fælles spilleregler på det finansielle område, og han var i særdeleshed glad for, at landene er enige om, at krisen ikke må munde ud i protektionisme og handelshindringer.

Fogh er tilfreds med klimatilsagn
Også på klimaområdet var statsministeren tilfreds. Han fik landenes tilsagn om, at de i alle tilfælde kommer til København til næste år med tasken fuld af vilje til at nå en aftale om det besværlige klimaspørgsmål.

Aftalen skal afløse Kyotoprotokollen, der udløber i 2012, men der er langt fra at udtrykke vilje til at skrive under. Det ved Anders Fogh Rasmussen alt om, men han betegner alligevel aftalen som et vigtigt skridt.

- Det lykkedes at få den beslutning, vi har ønsket. Det er første gang, at der på stats- og regeringschefniveau fra så mange lande på én gang bliver udtrykt en fælles bestræbelse om, at vi skal nå en aftale i København. Det har været meget vigtigt for os at få den politiske forpligtelse på niveauet af præsidenter og premierministre, sagde Anders Fogh Rasmussen til Ritzau, inden han før tid forlod mødet i Beijing for at flyve tilbage til Danmark.

Og han fik opbakning fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel, der understregede at klimatopmødet i København "må blive en succes".
"Klimabeskyttelse er en del af løsningen og ikke en del af problemet,"
sagde hun, og lød som et ekko af Anders Fogh Rasmussen der i den forgangne uge har understreget netop det argument gentagne gang i sine mange taler og samtaler.