De fattige og sorte vil ikke med i Bernies revolution

Hillary Clinton vandt så knusende, at hvis det havde været en boksekamp, havde dommeren stoppet den. Bernie Sanders er for meget studenteraktivist til at besejre hende.

Foto: BRIAN SNYDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NYHEDSANALYSE: For mange gamle studenteraktivister vil det vække en følelse af deja vu: De proklamerer en »revolution,« som skal kæmpe for de fattigste og for minoriteterne - og så svigter præcis de mennesker revolutionen.

Sådan må Bernie Sanders have det dagen derpå.

Han tabte lørdag aften dansk tid det Demokratiske primærvalg i South Carolina, og i sig selv er et enkelt nederlag ikke verdens undergang. Men han tabte det med tæt på 50 procentpoint til Hillary Clinton, og han tabte det endnu mere blandt de grupper, som han og hans revolution hævder at kæmpe for.

Blandt de fattigste tabte han ifølge en exit-måling i New York Times med 18 pct. mod 82 pct., og blandt sorte vælgere tabte han med 13 pct. mod 87 pct. Clinton vandt større blandt sorte vælgere i South Carolina end Barack Obama gjorde i samme stat i 2008. Så overbevisende var hendes sejr.

Og dermed ramte Bernie Sanders virkeligheden.

I begyndelsen af februar fik han succes i stater som Iowa og New Hampshire, hvor vælgerne var hvide, middelklasse og med en overrepræsentation af unge og studerende. Det var hjemmebane.

Men i Nevada i sidste uge og i endnu højere grad lørdag i South Carolina ramlede han ind i, hvad der er den demografiske realitet i partiet - mange flere minoriteter og fattige.

Hans manglende gennemslagskraft hos de grupper »sænkede ham i South Carolina, og det vil også sænke ham i så mange andre stater, at han ikke har en chance for at vinde,« fastslår politologen og kommentatoren Jonathan Bernstein hos Bloomberg.

Målingerne tyder på, at han har ret.

På tirsdag er Supertirsdag, og de demokratiske vælgere stemmer i 12 stater og territorier, og ifølge valganalytikeren Nate Silver står Bernie Sanders kun til at vinde én af dem - og det er hans hjemstat, Vermont. Resten af dem - selv Vermonts nabostat Masschusetts - ser ud til at gå til Hillary Clinton.

Meningsmålerne hos selskabet PPP offentliggjorde i går interessante tal om Clintons forspring på Supertirsdag; blandt de mest sikre vælgere - de vælgere, som var helt og aldeles sikre på deres stemme - førte Clinton i Texas med 69 mod 31 pct., i Alabama med 76 mod 24 pct., i Arkansas med 67 mod 33 pct., i Georgia med 75 mod 25 pct. og i Virginia med 72 mod 28 pct.

Det er vælgere, som med sikkerhed vil stemme tirsdag, og Clinton sidder på dem.

Blandt de andre vælgere - de vælgere, som endnu ikke ved hvem, de vil stemmer på, eller om de vil stemme - vil lørdagens bedrift i South Carolina formentlig tippe dem i Clintons retning.

Hun har nu den store fremdrift i valgkampen, og hvis det går som målingerne siger - hvis Bernie Sanders tirsdag kun vinder sin hjemstat Vermont - har han ikke længere meget at gøre i valgkampen.

Som Bernstein skriver hos Bloomberg - Sanders kan selvfølgelig vælge at fortsætte, han kan stavre gennem nederlag efter nederlag og nyde et par få og små sejre undervejs.

»Men mener han virkelig, at det vil være den bedste måde at tjene den revolution, som han taler så meget om?«

For Bernstein er svaret åbenlyst - men for Sanders? Vi får hans svar tirsdag aften.