De er ikke kun mennesket bedste ven, men også en kærkommen hjælp: Hunde snuser sig frem til coronavirus

En vatpind i næsen eller en hund, der lugter til sved? For rejsende kan sidstnævnte blive en realitet, efter at flere forsøg med hunde viser, at de på få sekunder kan spore coronavirus i sved.

Flere forsøg med hunde i Thailand og Finland viser, at hunde med deres forfinede lugtesans kan trænes til at snuse sig frem til coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hund har ikke kun fire poter, men også en snude og en dertilhørende fænomenal lugtesans.

Og det er netop den fine lugtesans, der har vist sig at være brugbar. For ikke nok med, at den skarpe snude kan opspore spegepølsemadder på køkkenborde eller en hjort i galop i skoven, viser flere internationale forsøg, at hunde kan trænes til at lugte sig frem til coronavirus.

I Thailand er det lykkes for hunde med næsten 95 procents nøjagtighed at lugte sig frem til covid-19 i menneskelig sved. På få sekunder kan hundene således afgøre, om en person er smittet eller ej.

Det thailandske forsøg indebar træning af seks labrador retrievere, der over seks måneder lærte at lugte sig frem til det inficerede sved.

»Inden for et minut kan hundene gennemgå 60 prøver,« forklarer professor Kaywalee Chatdarong, leder af projektet ved det veterinære fakultet på Chulalongkorn University, til nyhedsbureauet Reuters.

Hund i aktion for at finde coronainficeret sved i Thailand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Ritzau Scanpix.

Metoden er især brugbar, fordi hundene selv i fravær af sygdomssymptomer kan spore en organisk forbindelse, der udskilles i sveden hos smittede personer. Desuden behøver hundene ikke at snuse direkte til personerne, de skal teste, men kan screene prøver af sved.

»Det næste skridt er, at vi sender dem ud i marken. I fremtiden, når vi sender dem til lufthavne eller havne, vil de være meget hurtigere og mere præcise i at opdage virussen, end test med temperaturkontrol er,« vurderer Kaywalee.

En lang række andre lande har iværksat lignende forsøg med hunde. Blandt andet i Finland, hvor forsøgene har givet samme positive resultater. I finske forsøg har hundene med stort set 100 procents nøjagtighed snuset sig frem til smittede. Hundene er allerede begyndt at snuse sig frem til smittede rejsende i lufthavnen i Helsinki.