De er gode venner, men nu vil Boris Johnson helst undgå skærmtid med Trump

Selv om præsident Trump er på besøg i Storbritannien, skal han denne gang ikke have et direkte møde med den britiske premierminister. Og Trump har lovet slet ikke udtale sig om det kommende valg.

 

USAs præsident Donald Trump har tidligere gjort sig tanker om det britiske valg. I oktober advarede han for eksempel briterne mod at stemme på Labour-lederen Jeremy Corbyn, som, han mente, ville være »skidt« for briterne og Storbritannien.

Men sådan forholder det sig ikke længere. Nu har han »ingen tanker« om valget. Sådan lød det, da han tirsdag stillede op til et pressemøde fra den amerikanske ambassadørbolig i London, hvor han lige nu opholder sig i forbindelse med 70-årsjubilæet for NATO. Det skriver The Guardian.

»Jeg gør mig ingen tanker om valget. Det kommer til at være et meget vigtigt valg, men jeg har ingen tanker om det,« sagde han ifølge The Guardian på pressemødet.

»Jeg ønsker ikke at komplicere valget. Og derfor vil jeg holde mig ude af det. I ved, at jeg var stor fan af Brexit. Jeg forudså, at det ville ske dagen før folkeafstemningen. Jeg mener, at Boris er meget dygtig, og at han kan gøre et godt stykke arbejde,« sagde præsidenten blandt andet.

Men han pointerede også, at han sagtens kan samarbejde med Labour-leder Jeremy Corbyn, hvis det bliver ham, der vinder valget.

At Trump ikke har tanker om valget 12. december, er den konservative premierminister Boris Johnson formentligt glad for. I hvert fald forlyder det, at han i disse dage forsøger at få så lidt skærmtid som muligt med den amerikanske præsident. Det har blandt andre The Telegraph skrevet.

For Boris Johnson frygter, at præsident Trump kunne få negativ indflydelse på det britiske valg, der finder sted torsdag 12. december. Valget er en af grundene til, at de to statslederes møder bliver holdt diskret – og at der slet ikke er noget møde, hvor det kun er de to, der deltager.

»Boris Johnson er en af præsidentens bedste venner blandt udenlandske ledere,« siger Margaret Talev, der er politisk redaktør på Axios, til CNN:

»Men Boris Johnson har sendt en meget klar besked om, at Trump skal holde sig væk. Og det er, fordi der er et meget vigtigt valg i London om lidt.«

Donald Trump ankom til Storbritannien mandag aften og bliver indtil onsdag. Og Boris Johnson har, som Talev påpeger, på forhånd bedt den amerikanske præsident om at afholde sig fra at kommentere valgkampen.

»Det, som man ikke traditionelt gør som tætte allierede og venner – det, som man ikke traditionelt gør – er at involvere sig i hinandens valgkampe,« sagde Boris Johnson til LBC Radio i sidste uge:

»Det bedste, når man er tætte allierede og venner som Storbritannien og USA, er, at ingen af de to parter involverer sig i hinandens valgkampe.«

Corbyn vil bruge Trumps besøg i valgkampen

Ifølge The Times agter Corbyn at bruge Donald Trumps besøg aktivt i valgkampen. Han vil blandt andet advare mod den handelsaftale, som Boris Johnson har talt om at forhandle på plads med USA efter Brexit.

Under den seneste valgdebat angreb flere af de andre partier også Boris Johnson for at ligne præsident Trump for meget og for i øvrigt at være på for venskabelig fod med ham.

Præsident Trump har tidligere ofte blandet sig i britisk politik med hårde kommentarer om alt fra Brexit til handelsaftaler, terror og andre betændte emner.

»Det ville være en svaghed for Boris Johnson, hvis han bliver set som en, der er for tæt på Donald Trump,« mener Malcolm Chalmers, vicedirektør i forsvarstænketanken RUSI til The New York Times.

»Det sidste, regeringen vil have, er, at Donald Trump opfordrer folk til at stemme på hans to bedste venner, Boris Johnson og Nigel Farage,« siger han og henviser her også til partilederen af Brexit Party.