De danske fly har ikke brugt våben

De udstationerede danske F-16-fly har været på fire missioner. Men de er ikke blevet angrebet, og de har heller ikke brugt våbenene.

En dansk F-16-jager letter fra Sigonella NATO Airbase Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/ITALY

De danske F-16-fly har endnu ikke affyret våben mod mål i det uroplagede Libyen. Det oplyser chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam.

- Alt er gået, som det skulle indtil videre. Vi har ikke afleveret våben, men har løst den opgave, som har været stillet os, siger han.

Tema: Krigen om Libyen

Henrik Røboe Dam oplyser, at de danske styrker foreløbig har været på fire missioner over det nordafrikanske land. De danske fly har på missionerne afpatruljeret luftrummet i de områder, de har fået tildelt af koalitionens ledelse. Og det har haft en positivt effekt.

Afskrækkende virkning

- Der har indtil nu ikke været mål for de danske kampfly, som har opfyldt de meget strikse betingelser for våbenaflevering, men alene tilstedeværelsen af kampfly i området har en afskrækkende virkning.

- Formålet med operationen er ikke at kaste bomber, men at håndhæve no-fly-zone og beskytte civilbefolkningen, og det ser ud til at gå i den rigtige retning, siger Henrik Røboe Dam.

Indtil videre er danske F-16-fly ikke blevet beskudt af libyske styrker fra jorden. Men de danske F-16-fly er klar til at trykke på aftrækkeren, hvis der bliver givet grønt lys fra koalitionens ledelse.

Det stilner nok af

- Situationen udvikler sig hele tiden. Og vi er klar til at bruge det tunge skyts, hvis der er behov for det, siger Henrik Røboe Dam til DR Update. Han tror på, at koalitionens bombardementer over Libyen vil stilne af de kommende dage.

- Jeg tror, missionerne vil få et større og større rutinepræg i takt med, at flyveforbudszonen er etableret, og der falder ro på i Libyen. Men det er rent gætværk på nuværende tidspunkt, siger chefen for Flyvertaktisk Kommando.

Mens chefen for Flyvertaktisk Kommando udtaler sig overordnet om de danske missioner, skal vi ikke forvente noget nyt fra piloterne eller nogle af de øvre i alt 132 danske militærfolk, der er udstationeret på Sicilien.

Beskytter mandskab med tavshed

Offentligheden bliver holdt på afstand for at beskytte mandskabet, siger kommunikationsmedarbejder Lars Skjoldan fra Flyvertaktisk Kommando.

- Vi vil vente med at åbne op for adgangen til personalet, indtil de har fået rutinerne på plads. Vi ved godt, at offentligheden er interesseret i at høre fra mandskabet, men de befinder sig i en alvorlig og farlig situation, siger Lars Skjoldan og tilføjer:

- Derfor er vi forpligtet til at sikre dem arbejdsro.

Ud over 15 piloter består det danske bidrag af flymekanikere, våbenspecialister og efterretningsfolk samt 12 specialister, der har haft til opgave at etablere en dansk flyvestation på Naval Air Station Sigonella, der ligger på Siciliens sydlige spids.
 

Opdateres