De bulgarske sygeplejersker spøger stadig

Gaddafis søn siger, at han aldrig har troet på anklagen mod sygeplejerskerne. De skulle bruges som »afpresning« for at få Libyen ind i varmen.

»Der var ikke nogen modydelser (…) Frankrig har ikke udbetalt den mindste cent.« Generalsekretæren for det franske Elysée-palæ, Claude Guéant, var klar, da han torsdag var indkaldt for en parlamentarisk undersøgelseskommission, der gransker løsladelsen af fem bulgarske sygeplejersker og en palæstinensisk læge, der i otte år var tilbageholdt og tortureret i libyske fængsler.

Men den officielle forklaring fra Guéant, der er Sarkozys højre hånd og sammen med præsidentens daværende hustru Cécilia spillede en central rolle i forhandlingerne forud for frigivelsen i sommers, tror ikke engang Gaddafis eget afkom på.

Sønnen Saif al-Islam Gaddafi, der deltog i forhandlingerne på libysk side og spås som mulig efterfølger for sin far, har således ved flere lejligheder offentligt sagt, at han aldrig har troet på anklagerne om, at de seks udlændinge var skyld i at 438 børn blev inficeret med HIV på et libysk hospital.

Formålet med beskyldningerne var med Saif al-Islam Gaddafis ord derimod ren og skær »afspresning«. Libyen ville ind i varmen, og det nyligt overståede statsbesøg i Paris var det afdrag, som Sarkozy måtte betale for i triumf at få løsladt de seks.

Våbenhandel
Dertil har Libyen fået lov til at købe franske våben, mens der er blevet udbetalt en million dollar i erstatning per familie med HIV-smittede børn. Det hævdes at være emiren af Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, der med fransk mellemkomst tog et dybt greb i lommen.

»Det er rigtigt, at Qatar har spillet en rolle, det er jeg sikker på, men jeg er ude af stand til at sige, hvad der blev sagt,« sagde Guéant med henvisning til en fortrolig samtale mellem emiren og Sarkozy under forhandlingerne. Eller som François Bayrou, leder af centerpartiet Den Demokratiske Bevægelse, udtaler til avisen France Soir. »Gaddafi kan gnide sig i hænderne. Hans gidseltagning lykkedes over alle hans forventninger.«