De blev tvunget til at lyve i en »ulækker skueproces fra sovjettiden«

To britiskfødte mænd havde længe håbet på, at de ville slippe med mildere straffe, og at de ville blive behandlet som krigsfanger, efter at de var havnet i russisk varetægt. Det skete ikke – de blev i stedet dømt til døden. Og nu er der nye oplysninger i sagen.

 
De to britiske mænd, Shaun Pinner og Aiden Aslin, blev dømt til døden sammen med en marokkansk statsborger ved en domstol i det russisk kontrollerede Donetsk i sidste uge. Video: AP/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nye oplysninger i den spektakulære sag om to briter, der er blevet dømt til døden ved en domstol i det russisk kontrollerede Donetsk.

De to britiskfødte krigsfanger blev ifølge den britiske avis Daily Mail tvunget til at lyve om at være terrorister i retssagen, der er fundet sted i DPR – en af de to udbryderregioner i det østlige Ukraine.

Det er en retsproces, som den britiske minister, Robert Jenrick, har kaldt en »ulækker skueproces fra sovjettiden«.

48-årige Shaun Pinner og 28-årige Aiden Aslin erkendte i retten, at de »har fået træning med det formål at udføre terroraktiviteter«.

De to briters familier og britiske embedsmænd hævder nu ifølge Daily Mail, at Pinner og Aslin er blevet bedraget af den prorussiske domstol og derfor fejlagtigt er endt med at erkende sig skyldige i terrorisme.

Den prorussiske domstol er ikke internationalt anerkendt.

Krigsfanger?

De to briter blev taget til fange i april, hvorefter de forventede, at de ville få en mildere straf. Og de troede, at de ville blive behandlet som krigsfanger under Genèvekonventionen ifølge The Sun.

De blev i stedet dømt til døden i sidste uge.

Begge briter har oplyst, at de gjorde tjeneste i de ukrainske hær, hvilket ifølge The Guardian gør dem til aktive soldater – og dermed krigsfanger – som burde være beskyttet af Genève-konventionerne om krigsfanger.

Russiske statsmedier har dog fremstillet briterne som lejesoldater, og retten har dømt dem på anklagen om at »være lejesoldat«.

Afgørelsen blev hurtigt fordømt af britiske topembedsmænd. Den britiske regering meddelte i sidste uge, at man var »dybt bekymret« over dødsdommen, ligesom regeringen krævede, at mændene skulle behandles som krigsfanger.

»Vi har bestandigt sagt, at krigsfanger ikke skal udnyttes til politiske formål,« sagde en talsmand for Boris Johnson ifølge BBC.

Den britiske udenrigsminister kaldte dommen »en skinproces med absolut ingen legitimitet« på Twitter.

Ukraine har ifølge Daily Mail tilbudt en fangeudveksling for at få de to dødsdømte briter tilbage i sikkerhed.

Aiden Aslin udtalte lignende toner tilbage i april over for The Sun:

»De har aftalt en fangeudveksling med mig selv og Shaun. Det er vigtigt, at Boris Johnson er i stand til at være med til at påvirke denne beslutning,« som det lød fra Aslin.

De to briter er ifølge Daily Mail begge gift med ukrainske kvinder, og de boede begge i Ukraine, inden krigen brød ud i slutningen af februar.

Aiden Aslins mor har sammen med familien i en erklæring sagt følgende:

»Vi elsker Aiden af ​​hele vores hjerte. Han og Shaun, som er medlemmer af de ukrainske væbnede styrker, bør behandles med respekt ligesom alle andre krigsfanger. De er ikke, og har aldrig været, lejesoldater.«

Familien understregede i erklæringen, at den håber, at dommen vil blive omstødt, og den beder den britiske og ukrainske regering om at gøre »alt, hvad der står i deres magt«, for at få de to briter sikkert tilbage, som det lyder ifølge Daily Mail.