De blev sendt med toget ud af Nazi-Tyskland som børn: Nu lover Tyskland dem erstatning for deres traumer

1.000 overlevere, som blev evakueret fra Nazi-Tyskland som børn, bliver nu kompenseret. Halvdelen af dem bor i Storbritannien.

10.000 børn blev sendt på tog ud ad Nazi-Tyskland, Østrig, Tjekkoslovakiet og Polen efter Krystalnatten i 1938. En af dem var Frank Meisler, der siden har lavet denne bronzeskulptur som et mindesmærke over de mange børn, der måtte forlade forældre og familier og flygte. Skulpturen hedder »Trains to Life - Trains to Death«  og står uden for Friedrichstrasse Station i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De så aldrig deres forældre igen.

Det gælder i hvert fald for langt de fleste af de mere end 10.000 uledsagede børn, der for 80 år siden blev fragtet med Kindertransporten ud af Nazi-Tyskland,  Østrig, Tjekkoslovakiet og Polen. De blev fjernet fra deres forældre og sendt til Storbritannien for at vokse op i plejefamilier og på børnehjem, mens nazismen voksede i Tyskland. Mange af deres forældre blev senere dræbt i koncentrationslejre.

Nu kan 1.000 af de evakuerede overlevere få omtrent 18.000 kr. hver af den tyske stat som kompensation for de traumer, rejsen påførte dem. Halvdelen af dem bor stadig i Storbritannien, skriver The Guardian.

»Efter at have måttet udholde et liv for evigt adskilt fra deres forældre og familier kan ingen bryste sig af at være i stand til at gøre de overlevende hele igen,« lyder det fra Stuart Eizenstart, der forhandler kompensationer til nazismens ofre gennem den amerikanske lobbyorganisation Conference on Jewish Material Claims Against Germany.

»De får blot en smule retfærdighed,« siger han til The Guardian.

Efter Krystalnatten 9. november 1938 begyndte jødiske forældre i Nazi-Tyskland desperat at søge efter sikre veje ud af landet for deres børn. Den nat var jødiske kirkegårde og forretninger blevet ødelagt, synagoger brændt ned og jøder tæsket og tvunget til at marchere gennem gaderne med en Davids-stjerne på sig. Det var et grumt forvarsel om, hvad der ventede forude.

Storbritannien gik med til at modtage et uspecificeret antal børn og unge under 17 år fra Tyskland og tysk-besatte områder, og snart herefter åbnede togruterne ud ad Nazi-Tysklands greb, de såkaldte Kindertransporten.

Babyer og nyfødte blev lagt i favnen på deres ældre søskende og sendt af sted med toget. Det første tog ankom til England 2. december 1938. Det sidste kørte fra Tyskland ved begyndelsen af Anden Verdenskrig i 1939. Kindertransporten fortsatte med at køre fra Holland frem til 1940, da Nazi-Tyskland besatte landet.

Siden krigens afslutning har Tyskland betalt 525 milliarder kroner i kompensation til omtrent 60.000 overlevende ofre fra Anden Verdenskrig, skriver The Guardian.