De blev hurtigt højrefløjens unge stjerner – men er Identitær-bevægelsen allerede død?

Identitær-bevægelsen begyndte at skrumpe ind, da en hvid terrorist opkaldte sit manifest efter en af bevægelsens ofte omtalte teorier. Nu er selv fremtrædende medlemmer stoppet med at tale om Identitær.

Wien i september 2017. Omtrent 250 medlemmer af Identitær-bevægelsen deltager i en demonstration i den østrigske hovedstad. Siden 2017 er antallet af unge, der støtter Identitær-bevægelsen, skrumpet betydeligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Klamar/AFP/Ritzau Scanpix

Fra Brandenburger Tor i Berlin hængte de bannere med slogans om »sikre grænser«, og i Wien dækkede de en 20 meter høj statue til i en burka. I Middelhavet forsøgte de at forhindre flygtninge og migranter i at komme til Europa.

De selverklærede »hippe« unge højrenationalister i Identitær-bevægelsen indtog under stor opmærksomhed den globale politiske scene i 2016. De blev kaldt for højrefløjens Greenpeace, og det var deres mission at bekæmpe migration til Europa. Men kan deres tid allerede være forbi i 2020? Det spørgsmål stiller den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung nu.

For flere af bevægelsens fremtrædende medlemmer er begyndt at engagere sig i andre projekter, skriver avisen.

Götz Kubitschek havde som underviser på sit eget Institut für Staatspolitik i den tyske delstat Sachsen-Anhalt  direkte kontakt med mange af bevægelsens medlemmer.

Her underviste Kubitschek dem i politisk teori og aktivisme, og han anses for at være inspiration til Identitærbevægelsens begyndelse og ophavsmanden til nogle af de stort anlagte aktioner, som Identitær blev kendt for. Nu siger han til Frankfurter Allgemeine, at han slet ikke ved, hvad der er blevet af bevægelsen.

I et interview med det østrigske højrefløjsmedie Neue Ordnung - som før i tiden er blevet beskyldt for at trykke højre-ekstremt indhold  - sagde han sidste år, at Identitærbevægelsen i hans øjne er blevet så beskidt, at ingen længere vil røre ved den.

Fik penge fra Christchurch-terrorist

Lederen af gruppens østrigske afdeling, Martin Sellner, der tidligere har været et af Identitærs mest fremtrædende tysktalende medlemmer, har også engageret sig i et nyt projekt. Han vil danne en ny højrenationalistisk gruppe, Østrigeren, der skal rumme alle aldersgrupper.

Martin Sellner kom især i myndighedernes og mediernes søgelys, da det kom frem, at Brenton Tarrant, der stod bag terrorangrebet i Christchurch i New Zealand i marts 2019, havde overført et større pengebeløb – cirka 11.000 kroner – til Identitær i Østrig, inden han angreb to moskeer og dræbte 50 muslimer.

Tarrant lagde et racistisk og højreekstremt manifest, som var stærkt inspireret af nogle af Identitærs synspunkter, på internettet. Manifestet var opkaldt efter den teori, som Identitær-medlemmerne ofte omtaler som »den store udskiftning« – en uunderbygget forestilling om, at muslimsk indvandring vil gøre hvide ikkemuslimer til minoriteter i Europa inden for få årtier.

Selv om Identitær-bevægelsen flere gange har fastslået, at den ikke er en voldelig bevægelse, skabte sammenkoblingen med terrorangrebet i Christchurch stor opmærksomhed.

I Østrig begyndte regeringen at tale om, hvorvidt man helt kunne opløse gruppens lokale afdeling, og i Tyskland blev gruppen sidste år kategoriseret som ekstremistisk af landets efterretningstjeneste. Der er siden begyndt et retsligt efterspil om, hvorvidt den betegnelse overhovedet kan bruges om gruppen.

Ved udgangen af 2019 fastslog organisationen selv, at det forgangne år havde været det sværeste hidtil for den.

Men hvad sker der så med alle de medlemmer, der forlader Identitær? Ingen ved det. De fleste er anonyme.