De benægter stadig, men her er billederne, som Rusland ikke har ønsket, at omverdenen ser

Ukrainske styrker er rykket ind i områder, som russerne de seneste par dage har forladt. Her bliver de mødt med beviser på russernes uhyrlige fremfærd. Nye billeder viser en større massegrav i byen Butja.

 
Russerne har forladt byen Butja, og med det er deres ødelæggelser og drab i byen kommet frem. Video: AP/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske har efter en redaktionel vurdering valgt at vise de voldsomme billeder fra Butja, hvor mange civile er blevet dræbt. Billederne fungerer som dokumentation på krigen og de ødelæggelser, den russiske invasion i Urakine har medført.

Det første, man lægger mærke til på billedet, er, hvor dyb graven er gravet: Der er gjort plads til mange lig.

I den ukrainske by Butja nordvest for Kyiv har de ukrainske styrker igen magten. Og med det er russernes rædsler kommet til syne.

Billeder af døde civile i gaderne har i weekenden skabt forargelse og fordømmelse af de russiske styrkers hærgen og ageren i Butja, hvor de er beskyldt for at have henrettet civile.

Da byen blev genindtaget, blev, hvad der formodes at være en 14 meter lang massegrav, fundet.

Rusland er søndag blevet beskyldt for at have begået folkedrab på civile borgere i Butja. Rusland afviser, men billeder af en massegrav i byen øger presset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Supinsky/AFP/Ritzau Scanpix.

Ifølge Butjas borgmester er mindst 280 lig blevet fundet i massegrave. Derudover kommer de mange lig, der er fundet i gaderne.

Det viser både billeder, taget af fotografer på stedet, og satellitbilleder, taget af det private amerikanske rumteknologiselskab Maxar Technologies.

Ruslands forsvarsministerium afviste søndag, at russiske styrker skulle have dræbt civile borgere i byen. Det beskylder i stedet Ukraine for at stå bag forbrydelserne.

Nye satellitbilleder taget 31. marts synes at bakke op om tidligere satellitbilleder fra 10. marts, der første gang viste tegn på udgravninger til, hvad der har vist sig at være massegrave, i byen.

Massegraven var stadig åben, da ukrainske styrker overtog kontrollen i byen.

På det seneste satellitbillede fra Maxar Technologies kan udgravningen til en massegrav ses. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxar Technologies/Reuters/Ritzau Scanpix.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har søndag udsendt en rapport, hvor de har dokumenteret adskillige tilfælde af, at det russiske militær har brudt krigens love i besatte områder i Ukraine.

Et vidne har til Human Rights Watch fortalt om en hændelse i Butja, hvor russiske styrker tvang fem mænd til at knæle i en vejkant, hvorefter soldaterne trak deres T-shirts over mændenes hoveder. Til sidst blev en af mændene angiveligt skudt i baghovedet.

Mette Frederiksen: Putins forbrydelser er hjerteskærende

På Facebook kalder statsminister Mette Frederiksen (S) ødelæggelserne i Butja for »hjerteskærende«:

»Du har sikkert ligesom jeg set billederne fra Butja i Ukraine. Drab på civile. Billeder, jeg altid vil huske. Putins forbrydelser er hjerteskærende, brutale og må aldrig blive glemt.«

Også udenrigsminister Jeppe Kofod har rettet skarp kritik mod Rusland efter at have set billederne fra Butja.

»Jeg fordømmer det på stærkeste. Først og fremmest tænker jeg på de stakkels civile, der er blevet ofre for Ruslands brutalitet. Bevidste angreb mod civile er en krigsforbrydelse,« siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Døde civile i gaderne i Butja efter den russiske tilbagetrækning fra Kyiv-regionen. Personen i forgrunden er angiveligt bagbundet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Ritzau Scanpix.

Præsident Volodymyr Zelenskyjs rådgiver, Mykhailo Podoljak, har også kommenteret de voldsomme ødelæggelser i byen.

Han skriver ifølge Ritzau, at de dræbte mennesker på de mange billeder ikke var i militæret, og at de ikke havde nogle våben.

»De udgjorde ikke nogen trussel,« skriver han, mens han også kommer med en appel til Vesten:

»Vi beder kun om én ting: Giv os våben, så vi kan beskytte civile. Alt andet gør vi selv.«