De afslørede deres hemmelige GPS-koordinater i håb om at blive beskyttet – så bombede Rusland dem

»Det eneste, vi har fået ud af det, er – ærlig talt – flere bombardementer, mere præcise bombardementer og mere ødelæggende end tidligere.«

Siden midten af december har det syriske regime med hjælp fra Rusland intensiveret sin luftoffensiv mod Syriens sidste oprørskontrollerede provins, Idlib, og drevet omkring en kvart million civile på flugt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aaref Watad/AFP/Ritzau Scanpix

Ideen med systemet var både klar og oplagt:

Frem for at operere under jorden og dermed være udsat for tilfældige bombardementer, skulle hospitalerne afsløre deres præcise placering, så de kunne undgå at blive ramt i et luftangreb.

Bevidste angreb på hospitaler er en krigsforbrydelse. Og ved at dele GPS-koordinaterne med FN var tanken, at det syriske regime og Rusland i deres bombekampagne mod Syriens sidste oprørskontrollerede provins, Idlib, ville få en tydelig rettesnor for, hvilke mål de i hvert fald skulle undgå at ramme.

Resultatet blev det stik modsatte:

I stedet for at styre uden om hospitalerne fortsatte det syriske regime og Rusland deres bombardementer – nu med et FN-baseret redskab til at kunne lokalisere deres mål endnu mere præcist.

I løbet af de seneste otte måneder er mere end 51 hospitaler og sundhedsklinikker i Idlib blevet bevidst bombet af regimet og dets russiske allierede, ifølge den største hospitalsudbyder i regionen, Syrian American Medical Society. Mindst 27 af stederne havde ifølge New York Times delt deres koordinater med FN for at undgå at blive ramt.

Mange læger i det oprørskontrollerede område havde været skeptiske over for at dele deres koordinater med regimet, som er kendt for bevidst at ramme sundhedsfaciliteter, men var ifølge lederen af Idlibs sundhedsdirektorat blevet presset af donorer til at gå med i FN-systemet.

»Det eneste, vi har fået ud af det er – ærlig talt – flere bombardementer af sundhedsfaciliteterne, mere præcise bombardementer og mere ødelæggende end tidligere,« siger dr. Munzer al-Khalil til New York Times.

Ingen steder at flygte hen

De seneste tre uger har det syriske regime og dets russiske allierede så endnu engang intensiveret luftoffensiven mod Idlib.

Som følge af de massive bombardementer, der alene de seneste to uger har drevet over en kvart million mennesker på flugt, er flere af de få tilbageværende hospitaler i provinsen blevet nødt til at lukke og evakuere personalet.

Idlib er militært domineret af islamiske ekstremister med forbindelser til al-Qaeda. Men provinsen er også hjemsted for mere end tre millioner civile, hvoraf knap halvdelen er internt fordrevne fra andre steder i landet.

På grund af en hermetisk lukket grænse mod Tyrkiet til den ene side og en »sikkerhedszone«, der grænser op til et regimekontrolleret Syrien, der betragter de civile i området som terrorister, på den anden, har de nu ingen steder at flygte hen.

Flygtningene er derfor forvist til at bo i interimistiske lejre uden vand og strøm på grænsen til Tyrkiet eller slet og ret i det fri. 80 pct. af de fordrevne udgøres ifølge FN af kvinder og børn, såsom Um Bilal, der tidligere har fortalt sin historie i Berlingske.

Det syriske regime med diktator Bashar al-Assad i spidsen har som erklæret målsætning at genvinde »hver en centimeter af Syrien«. Hidtil har krigen, der brød ud, efter at et folkeligt oprør i 2011 blev slået hårdt ned af styret, kostet mere end en halv million mennesker livet og drevet over 11 millioner på flugt.

Det syriske regime og Rusland nægter alle anklager om at bombe hospitaler og civile og fastholder, at det blot bekæmper »terrorister«.