DDR-propaganda er ikke en brugbar kompetence på arbejdsmarkedet

Marxistiske slogans og socialistisk indoktrinering er tilsyneladende ikke i høj kurs på det tyske arbejdsmarked. Nu har en tidligere DDR-borger fået afvist sin ansøgning om at få godkendt sin uddannelse til officiel statspropagandist.

Foto: VASSIL DONEV. Tidligere DDR-borgere med papir på en uddannelse i statslig propaganda skal ikke regne med at få godkendt deres uddannelse i det genforenede Tyskland.
Læs mere
Fold sammen

Tyskland mangler kvalificeret arbejdskraft.

Sådan lyder i hvert fald et velkendt mantra, der sigter til Tysklands udfordringer med en aldrende befolkning.

Men behovet for veluddannet og omstillingsparat arbejdskraft inkluderer tilsyneladende ikke ideologisk overbeviste statssocialister, der kan udlære den tyske befolkning i den østtyske arbejder- og bondestats historiske fortræffeligheder.

Det er den endegyldige konklusion, som et høringsudvalg under landdagen i Sachsen nu er nået frem til efter en årelang proces, der er endt som en streg i regningen for en tidligere DDR-borger, der ellers kan dokumentere sine talenter for statslig agitation med et statssocialistisk eksamensbevis.

I årene 1982-1985 lod den dengang spirende propagandist sig uddanne som partiets ukritiske talerør på en socialistisk uddannelsesinstitution i Leipzig. Efter tre års skoling i marxistiske maksimer og dialektisk historiefilosofi var det meningen, at manden skulle videreføre den ideologiske uddannelse af morgendagens loyale partisoldater i det østtyske socialistparti SED.

Ikke desto mindre kom murens fald i vejen for de storslåede karriereplaner. Efter den tyske genforening i 1990 gennemførte forbundsrepublikkens myndigheder en lang række foranstaltninger og institutioner, der skulle sørge for, at østtyske uddannelser blev officielt godkendt i det genforenede Tyskland.

Efter kommunismens internationale sammenbrud har der - ulykkeligvis for den statsautoriserede propagandist - været begrænset efterspørgsel på marxistisk indoktrinering i tysk erhvervsliv.

Allerede i 2003 henvendte en forhenværende DDR sig nemlig  til kulturministeriet i den østtyske delstat Sachsen for at få godkendt sin uddannelse i østtysk statspropaganda.

Derfor valgte udvalget i den saksiske landdag tidligere på måneden at bekræfte myndighedernes oprindelige afslag til den forhenværende agitator. Fordi der ikke findes en tilsvarende uddannelse i dagens genforenede Tyskland, kan uddannelsen til statspropagandist ikke godkendes i dagens Tyskland, lyder udvalgets begrundelse til den utilfredse østtysker.

Måske er det på tide med efteruddannelse?

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland