Daværende dansk Irak-chef: I dag ville jeg rapportere overgreb

Venstrefløjen kritiserer forsvaret for ikke at have orienteret om britiske soldaters mulige mishandling af irakiske fanger. Men den daværende chef for de danske soldater videregav ikke oplysningerne til Danmark. Han stillede sig tilfreds med britisk forsikring om, at de selv undersøgte sagen.

En iraker kysser koranen efter at være blevet løsladt sammen med omkring 315 andre fra Abu Ghraib fængslet. Næste fredag ventes yderligere nogle hundreder frigivet, og i slutningen af juni vil i alt mellem 1.500 og 2.000 fanger have genvundet friheden. <br>Foto: Ramzi Haidar/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med forsvarsordførerne fra SF og Enhedslisten i spidsen hagler kritikken nu ned over forsvaret, som beskyldes for siden september at have tiet om britiske soldaters mishandling af irakiske fanger. Mishandlinger, som en eller to danske sygehjælpere så resultatet af, da de arbejdede på et britisk felthospital i Basra, hvor fangerne blev bragt ind efter en »uautoriseret feltafhøring« af britiske soldater.

»Det, at oplysninger om britisk tortur har »ligget og rodet« i Forsvarskommandoen i månedsvis, gør Danmark direkte medskyldig for alt det, som britiske soldater efterfølgende har foretaget sig i Irak,« siger Enhedslistens ordførrer, Søren Søndergaard.

Men ifølge den daværende chef for den danske styrke i Irak, oberst Niels Bundsgaard, blev sygehjælpernes observationer slet ikke videregivet til Danmark og forsvarets ledelse.

Dengang i september blev obersten orienteret af styrkens militærjuridiske rådgiver om de to sygehjælperes observationer. Obersten fik også at vide, at den danske militærjurist havde rejst sagen overfor sin britiske kollega, og at briterne havde svaret, at de kendte til sagen og havde sat en efterforskning i gang.

»Der var jo ingen danske soldater involveret, så jeg stillede mig tilfreds med, at englænderne selv tog hånd om den. Så var den jo i trygge hænder. Men med alle de grusomme ting om mishandlinger, der siden er kommet frem, ville jeg i dag have handlet anderledes,« siger Niels Bundsgaard.

Danske militærjuridiske rådgivere uddannes i folkeret og krigens love af Forsvarets Auditørkorps, og har ifølge generalauditør P.H. Lichtenstein pligt til at orientere deres chef, i dette tilfælde oberst Niels Bundsgaard, hvis de støder på basale overtræder af Genève-konventionerne inden for den militære koalition i Irak. Herefter er det chefen, der beslutter det videre forløb. I dette tilfælde foretog han sig altså ikke noget.

Forsvaret tilbageholder identiten på de to sygehjælpere, der ifølge Hærens Operative Kommando ikke ønsker at udtale sig om, hvad de så på det britiske felthospital. Den ene er tilknyttet Gardehusarregimentets spejdereskadroner på Bornholm, den anden er udtrådt af forsvaret. Også den kvindelige militærrådgivers identitet skjules. Hun var i går på vej tilbage til Danmark fra ferie i Spanien. Begrundelsen er, at forsvarsminister Søren Gade (V) skal orienteres om sagen, herunder om hvad britisk forsvar har foretaget sig i sagen, inden offentligheden skal have besked.