Datter til sultestrejkende: Jeg vil aldrig holde mund

Dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawajas datter og det danske udenrigsministerium kæmper nu en intens kamp mod tiden for at få den fængslede frihedsforkæmper, som ikke har spist i 59 dage, løsladt, før det er for sent.

En demonstrant får hjælp, efter hun havde fået politi-peber i øjnene. Hun støtter menneskerettighedsaktivisten Abdulhadi al-Khawaja, der er i sultestrejke. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAMAD I MOHAMMED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag eftermiddag blev den sultestrejkende dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawajas datter, Zainab al-Khawaja, løsladt efter at have været tilbageholdt siden torsdag. Her blev hun anholdt, da hun demonstrerede foran indenrigsministeriet og råbte på myndighederne og krævede sin far løsladt.

Faderen, den danske statsborger og demokratiforkæmper Abdulhadi al-Khawaja, har nu sultestrejket i 59 dage, og ifølge sin læge og sin advokat er han så svækket, at han vil dø inden for meget kort tid.

Umiddelbart efter sin løsladelse sagde datteren til TV 2 Nyhederne, at faderen er meget svag. Zainab al-Khawaja fortalte samtidig, at faderen ikke længere må modtage telefonopkald, at der er vagter inde på hans hospitalsstue, og at personalet chikanerer ham.

Hvad angår sin egen anholdelse sagde hun:

- De har ingen beviser mod mig, og det er også derfor, de har været nødt til at løslade mig. Jeg blev afhørt i en times tid, men jeg har ikke lidt overlast i de to dage, jeg var fængslet, sagde hun til TV 2 Nyhederne.

Hvad der nu skal ske, ved hun ikke, men en ting er sikkert. Hun giver ikke op.

- Jeg vil aldrig holde min mund. Myndighederne i Bahrain kender både min far og jeg særdeles godt. Min far sultestrejker, fordi han står fast på sine rettigheder, fortæller hun.

Abdulhadi al-Khawaja har siden onsdag ligget på et fængselshospital, hvor han får næring i form af saltvand og sukker gennem et drop. Hans advokat, Mohamed al-Jishi, siger dog til den arabiske tv-station Al-Jazeera, at hans tilstand er så kritisk, at selv et drop ikke længere er nok til at kunne holde ham i live.

Men trods de dystre fremtidsudsigter tiden tror det danske udenrigsministerium, ligesom datteren, stadig på, at det kan lykkes at få ham overført til Danmark, inden det er for sent.

- Vi fortsætter med uformindsket kraft og forsøger at få ham løsladt og til Danmark, siger chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Arbejdet foregår dels i Bahrain via den danske ambassadør i Saudi-Arabien, Christian Kønigsfeldt, og dels internationalt via de kontakter, udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har til andre lande, som har indflydelse i regionen, og som støtter Danmark i sagen.

- Vi håber selvfølgelig, at vores bestræbelser giver et hurtigt resultat. Vi er jo nødt til at tro på, at det her kan lykkes, og det er også det, der er grundlaget for vores arbejde. Vi har sat alle kræfter ind for at få løst den her sag, men vi kan selvfølgelig ikke garantere noget, da det er de bahrainske myndigheder, som skal træffe nogle beslutninger, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Abdulhadi al-Khawaja blev sidste år fængslet og sammen med flere andre shiamuslimske aktivister dømt til et liv bag tremmer for at planlægge at omstyrte kongedømmet i Bahrain, som er sunnimuslimsk. Under fængslingen har han været udsat for tortur og et voldtægtsforsøg, og som følge af torturen gennemgået en fire timer lang operation for hovedskader

Fredag marcherede tusindvis af demonstranter på gaderne i Bahrain til støtte for den fængslede menneskerettighedsaktivist, hvis sultestrejke er blevet et stærkt samlingspunkt for landets shia-ledet oprør mod det sunnimuslimske monarki.