Darren Osborne gik fra et ubændigt temperament til koldblodig terror

Briterne prøver at finde svaret på, hvad der fik en 47-årig mand til at køre sin lejede varevogn 250 kilometer fra Wales til London for midt om natten at køre direkte ind i muslimer på vej fra bøn.

En mand identificeret af familie og venner som Darren Osborne blev søndag nat overmandet af lokale og senere anholdt af politiet efter at have kørt ind i en gruppe mennesker på fortovet. Foto: Reuters  Fold sammen
Læs mere
Foto: SOCIAL MEDIA

Darren Osborne var ikke på de britiske myndigheders radar som en mulig terrorist. Men nu forsøger politi og efterretningstjeneste at finde ud af, om der på forhånd var tegn på, at den 47-årige, arbejdsløse mekaniker fra Wales ville køre de omkring 250 kilometer i sin lejede, hvide varevogn ind til det nordlige London midt om natten og bruge køretøjet som våben imod en gruppe muslimer på vej fra natlig bøn i den muslimske fastemåned.

De foreløbige svar danner et billede af en mand med kort lunte og let til raserianfald. Han boede i et lejet rækkehus i Pentwyn-forstadskvarteret til Cardiff sammen med sin hustru og fire børn i alderen fem til 16 år. Naboer til familien har fortalt, at de tit kunne høre Osbornes rasende udfald.

»Han er en ret højlydt person, altid råbende af sin hustru og børn,« fortæller Rebecca Carpenter ifølge The Times.

Naboer har også fortalt om familiens to hunde, der »altid gør«, og nogle har fortalt, at der »konstant var problemer med ham«. Andre har sagt, at han måske nok kunne være lidt højrøstet og aggressiv i en diskussion, men at han var en kærlig far, der fulgte sine børn i skole og også var hjælpsom og klar til at løse praktiske problemer for naboerne. En lokal har sagt, at Osborne hjalp med at skifte en hane søndag, og én nabo hørte ham synge i sit køkken, mens han var sammen med nogle af sine børn. Det var kun få timer, inden at han kørte imod Finsbury Park i London. Efter at være blevet overmandet på gerningsstedet gentog Osborne ifølge vidner flere gange, at han »ønsker at dræbe muslimer« og sagde, at »jeg har gjort min del«.

Tidligere venner og bekendte har fortalt, at Osborne var kendt som en, man skulle passe på. Han boede tidligere i den engelske strandby Weston-super-Mare tæt på Wales, og nogle har sagt, at han til sidst fik sig så mange fjender, at han var nødt til at flytte.

»Nogle gange ville han komme ind i pubben og sætte sig med sin drink og være helt fin og omgængelig. Øjeblikket efter ville han begynde et slagsmål,« siger en tidligere, kvindelig bartender til The Daily Mail.

Beskrivelsen af Osborne som et voksent problembarn eller en »kompleks« person, som hans 72-årige mor har sagt det til britiske medier, gør ham ikke til terrorist. Hans hustru og de fire børn er blevet bragt udenfor offentlighedens søgelys af politiet, men Osbornes mor har sagt til The Sun, at han »aldrig talte om terrorangreb og aldrig beklagede sig over muslimer«. Hans 50-årige søster har ifølge Daily Telegraph sagt, at Osborne ikke interesserede sig det fjerneste for politik, og at »han ikke engang vil vide, hvem der er premierminister«.

Men det er ikke det hele billede. Osborne har tilsyneladende sat sig ind i tidspunktet for muslimske bønner og fundet frem til Finsbury Park Moské, der nu har ny ledelse og imam, men som omkring årtusindeskiftet var kendt for ekstremististiske prædikener. Ifølge The Guardian har han tilsyneladende haft en Twitter-konto, hvor han fulgte højreekstremister. Der er ingen bekræftede forbindelse til højreorienterede grupper, og politiet efterforsker terrrorangrebet ud fra en teori om en »ensom ulv«, der ikke fik hjælp til sin gerning.

Bekendte siger, at Osborne efter de seneste ugers terrorangreb i London begyndte at lange ud efter muslimer i diskussioner. En muslimsk nabo, som Osborne tidligere har hjulpet, har fortalt, at de blev chokerede, da han for få dage siden sagde til deres 12-årige søn, at han var »indavlet«.

Flere siger, at Osborne tydeligvis var ude i tovene. Forholdet til hans 42-årige hustru var brudt sammen, og de seneste uger har han angiveligt boet i et telt. Gæster i Osbornes foretrukne pub »Hollybush« har til Daily Mail fortalt, at Osborne lørdag aften havde drukket tæt og talt aggressivt om muslimer.

»Han blev smidt ud, fordi han var så fuld. Han forbandede muslimer og sagde, at han ville gøre skade på nogen.«

På det tidspunkt var Osborne måske så småt ved at kunne lyse op på en radar. Men manden, der ikke har nogen oplyst forbindelse til den britiske hovedstad, gik ikke ud fra sin pub og udså sig et mål for sit raseri. Han tog sin lejede bil og havde tilsyneladende undersøgt både sted og tidspunkt for sit angreb.

»Min søn er ikke nogen terrorist. Han er bare en mand med problemer, og jeg ved ikke, hvordan jeg skal klare alt det her,« konstaterede moderen til The Sun.

De britiske myndigheder efterforsker det tilsyneladende planlagte angreb som en terrorhandling. På et tidspunkt synes Osbornes ubændige temperament at have udviklet sig til en koldblodig handling med hensigten at »dræbe muslimer«. Hvordan, det kom til det, er spørgsmålet, som briterne i øjeblikket forsøger at få besvaret.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien