Danskhed og smørrebrød på menuen i London: »Jeg sælger et mere idyllisk billede af Skandinavien end virkeligheden«

Indehaveren af ScandiKitchen forlod Danmark, da hun var 16 år, men hun har sat sit danske aftryk på Londons internationale smeltedigel med frikadeller og skandinavisk madkultur, mens hun fortæller briterne om hygge – og uhygge.

Brontë Aurell forlod barndomsbyen Høng og Danmark som 16-årig og har siden promoveret skandinavisk mad, dansk hygge og nordisk kultur fra London. Hun forventer, det bliver svært at hyre danskere og skandinaver til hendes Londonbutik med de nye strikse visum-regler. Niels Ahlmann Olesen

Hvad er danskhed? Brontë Aurell giver sit bud halvt på dansk og slår så over i engelsk, tilsyneladende uden selv at lægge mærke til det. Ordene falder lettere på det sprog, der nu er hendes, og hun har brug for at samle sine tanker om svaret.

Men hun føler sig fortsat som dansker, og det er ikke, fordi hun ikke har gjort sig tanker om, hvad der er kernen i det danske. Tværtimod har hun i mange år levet af at definere netop det. En del af svaret på danskhed er måske de indtryk, der står tilbage, mere end 25 år efter hun forlod Høng, Vestsjælland og Danmark som 16-årig. Men det er ikke helt så simpelt.