Danskers foto fra Grønland giver kuldegysninger verden over

En dansk meteorolog har taget et billede af Grønlands havis, som er blevet oversvømmet i sommerheden. Det har fået klimaalarmen til ringe højt verden over.

Mens klimaforskeren Steffen Malskær Olsen var på opgave for DMIs Center for Ocean og Is, kørte han ind i problemer ved Inglefield Bredning i det nordvestlige Grønland. Isen, som han og slædehundene skulle over, var fuldstændigt oversvømmet af smeltevand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Malskær Olsen/DMI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De grønlandske slædehunde løber med smeltevand langt oppe over poterne.

Grønlands havis, som på denne tid af året burde være lavet af solid is, er i stedet blevet oversvømmet i en rekordhøj sommerhede.

Det har den danske klimaforsker Steffen Malskær Olsen dokumenteret på en af sine ture for DMI. Torsdag tog han et billede af sine grønlandske slædehunde, da de pludselig løb ind i problemer ved Inglefield Bredning i det nordvestlige Grønland. Isen, de skulle krydse, var nemlig fuldstændigt oversvømmet af smeltevand.

Og billedet, han tog, er siden gået viralt. Det har affødt historier i The Guardian, CNN, The Washington Post og The New York Times, som alle slår alarm over den hastigt smeltende havis i Grønland.

Steffen Malskær Olsens billede dukkede nemlig op, netop som klimaforskere diskuterer de seneste data fra Grønland. Ifølge DMI er temperaturerne i området mere end 15 grader højere end normalt. Og ifølge en undersøgelse fra The Washington Post var temperaturerne onsdag hele 22,2 grader varmere end normalt.

Det er en væsentlig temperaturforskel i et område, hvor der normalt på denne tid af året er 1,6 grader ifølge DMI.

The Washington Post har dokumenteret, hvordan de højere temperaturer gælder hele Arktis. I takt med at temperaturerne stiger, smelter isen, og det kan få den globale vandstand til at stige.

Selv om isen smelter hver sommer i Grønland, plejer det først at ske i juni og fortsætte indtil august. Men i år begyndte smeltesæsonen allerede i slutningen af april. Det fik dengang en gruppe forskere til at advare om, at Grønlands hastigt smeltende is kunne få verdenshavene til at skvulpe over.

I de seneste otte år har Grønland nemlig mistet lige så meget is som i de 37 år fra 1972 til 2009. De dystre tal øger risikoen for, at Grønlands iskappe helt kan forsvinde, forklarede en isforsker til Berlingske i april.

Siden 1972 har Grønlands smeltende is føjet omtrent 13,7 millimeter til den globale vandstand, fortæller CNN. Faktisk er det Grønlands smeltende is, der hvert år tilføjer mest vand til verdenshavene.

Jo tidligere på året isen begynder at smelte i Grønland, desto mere is kan der af gode grunde også nå at smelte, inden smeltesæsonen er slut igen. Og jo mere is der smelter i Grønland, desto varmere kan temperaturerne også nå at blive, fordi de store isoverflader ikke længere kan reflektere lige så meget af solens varme væk fra Jorden. Dét kan i øvrigt få verdenshavene til at blive endnu varmere – og dermed få endnu mere is til at smelte.

Sådan fortsætter smeltningen af Grønlands iskappe i en spiral, der kun kan brydes, når det bliver vinter og frysetemperaturer igen.

Men i takt med at vintrene bliver varmere og varmere i Grønland, frygter klimaforskere, at smeltecyklussen hverken stopper eller bliver langsommere, og så vil det ikke kun være de grønlandske slædehunde, der går i smeltevand til anklerne, skriver CNN, men også indbyggerne på Manhattan.

Over for DR har Steffen Malskær Olsen forklaret, at mængden af smeltevand i Nordgrønland er »langt mere ekstrem«, end hvad han normalt ser, når han er i området.

Men han understreger også over for B.T., at billedet er taget en tilfældig dag, hvor der var ekstremt varmt i området i forhold til normaltemperaturerne – og det kan derfor ikke bruges som nogen videnskabelig dokumentation af klimaforandringerne i Grønland.

Men det kan symbolisere noget af det, der er i vente, forklarer han.

»Der sker en kraftig afsmeltning. Billedet illustrerer, at vi ikke er forberedt på det, der kommer,« siger Steffen Malskær Olsen til B.T.