Danskerne ønsker hård kurs over for Rusland

Et flertal af de danske vælgere går ind for en hård kurs over for Rusland og EU-sanktioner mod landet, hvis de russiske styrker ikke trækkes ud af de omstridte områder i Georgien.

Georgiske demonstranter i byen Karaleti protesterede mod de russiske soldaters tilstedeværelse i deres land. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anatoly Rukhadze/AFP

De danske vælgere er ikke bange for den russiske bjørn og støtter, at der indføres sanktioner mod Rusland, hvis landet ikke trækker sine styrker ud af de omstridte områder i Georgien.

Det fremgår af en meningsmåling foretaget af Gallup Instituttet for Berlingske Tidende.

Hele 61 procent af de adspurgte går ind for EU-sanktioner, mens 58 procent svarer, at de bakker op om en hård kurs over for Rusland. Målingen viser samtidig, at det er kun er et mindretal, der frygter en væbnet konfrontation mellem Rusland og NATO eller en ny kold krig.

Dermed er flertallet af de danske vælgere noget mere konfrontatoriske end EU-landenes regeringer, der i mandags valgte en blød landing i forhold til russsernes magtanvendelse i Georgien. Mulige sanktioner var end ikke på dagordenen, og EU nøjes i stedet med at udskyde planlagte møder om en ny partnerskabsaftale med Rusland – men det er ifølge eksperter ikke en straf, der vil skræmme russerne, da partnerskabsaftalen i lige så høj grad skal komme EU-landene til gavn.

Dog forbeholder EUs regeringer sig muligheden for yderligere »konsekvenser«, hvis Rusland ikke retter ind inden et planlagt topmøde mellem unionen og Rusland den 14 november. Og Gallups måling viser, at den danske regering har vælgernes opbakning, hvis den i EU-regi vælger at presse på for at føre truslen om yderligere »konsekvenser« ud i livet.

VK-vælgere på krigsstien
Men målingen afslører samtidig, at flere af Folketingets partier er ude af trit med deres bagland i spørgsmålet om sanktioner over for Rusland. Det gælder eksempelvis Dansk Folkeparti og de Radikale, der som omtalt i Berlingske Tidende mandag ikke går ind for at straffe russerne med sanktioner. Men det gør altså et flertal (52 procent) af de Radikales vælgere og en endnu større andel (68 procent) af Dansk Folkepartis vælgere.

Regeringspartiernes vælgere er ifølge Gallups interview de mest krigeriske. Samtidig er Vs og Ks vælgere de mest frygtløse, når det gælder udsigten til en væbnet konfrontation mellem NATO og Rusland.

NATO-udvidelse
Den danske regering har klart tilkendegivet, at Rusland – end ikke med militære midler – skal have lov til at forhindre Georgien og andre tidligere sovjetrepublikker i at blive optaget i NATO, og det er der nogenlunde enighed om i EU-kredsen, der netop ser russernes militære aggression over for Georgien som et forsøg på at bremse landets tilnærmelse til Vesten. NATO, mens næsten hver anden (49 procent) giver georgierne grønt lys. Hver fjerde dansker er i tvivl.