Danskerne har meget stor tiltro til EU

To af tre danskere finder EU-medlemskabet godt, viser meningsmåling i EU. Otte af ti ser dansk fordel i EU.

To af tre danskere finder EU-medlemskabet godt, viser meningsmåling i EU. Otte af ti ser dansk fordel i EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne ser endnu mere positivt på EU end borgere i de andre 28 medlemslande.

Det viser en EU-meningsmåling, som instituttet Parlemeter har lavet for EU-Parlamentet. De interviewede fra 23. september til 2. oktober 27.881 borgere over 15 år i 28 EU-lande. Venstre har udtrukket de danske tal.

To af tre danskere - 67 procent - finder medlemskabet godt. Kun otte procent finder medlemskabet dårligt. Over otte af ti danskere - 81 procent - mener, at Danmark har fordel af EU, kun 11 procent er uenige.

Langt de fleste danskere - 80 procent - mener, at deres stemme tæller i EU. Kun 16 procent er uenige. Næsten alle danskere - 94 procent - mener, at deres stemme tæller i Danmark. Kun fire procent er uenige.

Venstres EU-parlamentariker, Morten Løkkegaard, mener, at danskerne dels ser fordelene ved EU i lyset af briternes farvel med brexit. Dels har de set EU stoppe migrationen efter den massive tilstrømning af migranter i 2015.

»EU-samarbejdet leverer resultater, hvor det er helt nødvendigt: På de ydre grænser. Vi har fået stoppet den værste del af tilstrømningen. Og vi har fået sikret en mere stabil økonomi efter kriseårene,« mener Morten Løkkegaard.

»Med brexit har folk set, at alternativet til at være med i klubben er væsentligt dårligere. Briterne er på vej ud i sumpen. De har krise. Deres økonomi skranter. De har den laveste vækst i EU. Firmaerne flygter.«

Er danskerne snusfornuftige eller frygter de, at det er dyrt for et lille land at stå uden for EU?

»Vi kan for første gang i 40 års medlemskab sammen med briterne se et spejl. Nu er det ikke kun et spørgsmål om fornuften og det økonomiske ræsonnement,« siger Morten Løkkegaard.

»Nu kan man se politisk, hvad det betyder ikke at være en del af samarbejdet.«

/ritzau/