Danskeres hus går verden rundt: »Mirakelhuset« står uskadt tilbage midt i lavastrømmen

Et dansk ægtepars hus på La Palma bliver i alverdens medier omtalte som »mirakelhuset«, fordi det lille hus står uskadt tilbage i et område, hvor alt andet ellers er dækket af lave efter vulkanudbruddet.

 
Vulkanen Cumbre Vieja er gået i udbrud på den spanske ferieø La Palma. Video: AP, Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først blev det lille hus på den kanariske ø La Palma på de sociale medier døbt »mirakelhuset«, og nu omtaler store internationale medierne det under samme betegnelse.

Huset, der ifølge det spanske medie El Mundo er ejet af et dansk ægtepar, Inge og Ranier Cocq, har »mirakuløst« undgået at blive oversvømmet af lava fra vulkanen Cumbre Vieja, der gik i udbrud i søndags og har forårsaget enorme skader.

Ifølge udenlandske medier er omkring 6.000 mennesker blevet evakueret, og mere end 200 huse er blevet ødelagt, men ikke Inge og Ranier Cocqs hus, der ligger uskadt tilbage midt i de dramatiske og ødelæggende lavastrømme.

»Som et tegneseriehus under sin egen regnsky har et hus på den kanariske ø overlevet lavafloderne,« skriver The Guardian.

Vulkanudbruddet på La Palma har forårsaget store ødelæggelser. 6.000 er evakueret og over 200 huse er ødelagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: JON NAZCA.

Omringet af lavafloder

Billeder viser huset omringet af strømmende lava, uden at det og nogle få omkringliggende træer og anden beplantning tilsyneladende har taget skade.

Det er El Mundo, som oplyser, at huset er ejet af det danske ægtepar, begge pensionister, som ikke har besøgt huset, siden coronapandemien brød ud i begyndelsen af 2020.

Ada Monnikendam, som byggede huset sammen med sin mand, oplyser til El Mundo, at hun har talt med danskerne, som er glade for, at huset ikke er blevet ødelagt.

»Selvom vi ikke kan komme der lige nu, er vi lettede over, at huset stadig står der,« lød beskeden fra danskerne til Ada Monnikendam ifølge det spanske medie.

Hun oplyser, at det danske par har venner i området, som har mistet alt på grund af vulkanudbruddet. Et udbrud, der også har opslugt skoler og bananplantager.

»De ønsker ikke at tale med nogen, fordi de ikke kan holde op med at græde,« siger Ada Monnikendam.

Det er usikkert, hvordan vulkanudbruddet vil udvikle sig. Strømmen af lava er aftaget siden udbruddet søndag, men selvom den vulkanske aktivitet er blevet mindre, forårsager den stadig store skader.

Videnskabsfolk siger ifølge The Guardian, at udbruddet kan vare ved i uger eller måneder. La Palma var sidst ramt af vulkanudbrud i 1971.