Dansker udvises af Australien efter voldtægt af backpacker

Flere hundrede hjem er evakueret i Frankrig efter skovbrande. Kræftsyg McCain dukker op til nyt slag om Obamacare. Dansker udvises af Australien efter voldtægt af backpacker. Få overblikket over nattens nyheder her.

Arkivfoto: En 19-årig dansker vil blive udvist af Australien, efter at han har erkendt sig skyldig i at have voldtaget en britisk backpacker i Mission Beach i det nordøstlige Australien. Fold sammen
Læs mere

Dansker udvises af Australien efter voldtægt af backpacker

En 19-årig dansker vil blive udvist af Australien, efter at han har erkendt sig skyldig i at have voldtaget en britisk backpacker i Mission Beach i det nordøstlige Australien. Det skriver The Cairns Post.

Den danske teenager var selv på rejse i området, da voldtægten fandt sted 22. oktober sidste år.

Anklagemyndigheden i sagen, Nigel Rees, oplyser, at begge var kraftigt påvirket den pågældende aften.

I Cairns District Court kom det frem, at de to unge mennesker to timer inden voldtægten havde haft sex, der ifølge danskeren skete med pigens samtykke på et vandrehjem.

Der blev heller ikke rejst tiltalte mod den 19-årige dansker for dette forhold.

Godt et par timer senere havde danskeren igen samleje med den britiske kvinde. Denne gang var briten dog ikke ved bevidsthed og vågnede først op, mens den nu dømte dansker havde sex med hende.

- Alt dette er blevet optaget på video, siger Nigel Rees.

- Han (danskeren, red.) hævder, at han var overbevist om, at hun havde givet sit samtykke, men han indrømmede, at hun på det tidspunkt så ud til at være faldet i søvn og ikke reagerede på hans handlinger.

- Han indrømmede også, at hun ikke var i stand til at give sit samtykke, mens hun sov eller var bevidstløs, tilføjer Nigel Rees.

Danskerens forsvarsadvokat, Tony Glynn, oplyser, at hans klient aldrig tidligere har været dømt.

Han var i retten ledsaget af sin far, stedmor og tvillingebror, der var rejst fra Danmark.

Efter anmeldelsen tilbragte danskeren 30 dage i et fængselskompleks vest for Cairns.

Han har i de seneste syv måneder været tilbageholdt af immigrationsmyndighederne, da hans visum blev inddraget som konsekvens af sagen.

Den danske teenager blev idømt en betinget dom på to år og fem måneders fængsel.

/ritzau/

Australien modtager ny kritik for omstridte flygtningelejre

FN's højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi, kritiserer Australien for ikke at overholde en aftale om at lempe strenge krav over for asylansøgere, der har været placeret i lejre på Nauru og Manus Islands.

Ifølge ham var aftalen, at FN ville hjælpe med at sende nogle af de bådflygtninge, der var kommet til Australien, til USA.

Betingelsen var, at Australien tog imod nogle af dem, der havde bånd til Australien, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi aftalte at gøre sådan med den klare forståelse af, at de sårbare flygtninge med tætte familiære bånd til Australien ville få lov til at komme dertil, siger Filippo Grandi.

- UNHCR har for nylig modtaget informationer om, at Australien afviser at modtage disse, siger han videre.

Australien sender alle bådflygtninge, der prøver at komme til Australien uden et visum, til Nauru og Manus Island, der hører under Papua Ny Guinea. Her har Australien oprettet flygtningelejre.

Immigrationsmyndighederne skriver mandag, at dette længe har været kendt.

- Holdningen hos koalitionsregeringen har været klar og konsekvent. Dem, der bliver sendt til de regionale flygtningecentre, vil aldrig kunne slå sig ned i Australien, siger en talsperson for myndighederne.

Den australske udlændingeminister, Peter Dutton, slår fast, at det også vil forholde sig sådan fremadrettet.

- Folk vil ikke komme til Australien. Jeg har sagt dette gentagne gange, premierministeren har sagt det, det samme gjorde den tidligere premierminister Abbott (Tony Abbott, red.), siger han til Sky News.

Den australske regering måtte i juni betale 450 millioner kroner i erstatning til 1900 asylansøgere, der havde lagt sag an efter den behandling, de havde modtaget i flygtningelejren i Papua Ny Guinea.

Lejrene på Manus Island og Nauru har gentagne gange modtaget kritik fra FN, hvor flygtninge kan sidde i årevis. Da FN besøgte lejren i november blev vilkårene i lejren beskrevet som "grusomme og umenneskelige", skriver australske SBS.

/ritzau/

Flere hundrede hjem er evakueret i Frankrig efter skovbrande

Flere hundrede brandmænd er udkommanderet i det sydlige Frankrig, hvor de kæmper med skovbrande, der er spredt sig ud over 900 hektar.

Brandene truer flere huse på Korsika, oplyser myndighederne.

Beboere er blevet evakueret fra hjem i byen Biguglia, der ligger på øens nordøstlige del.

- Branden er meget genstridig og er på vej til byområdet omkring Biguglia, siger Michel Bernier, fra det franske civilforsvar.

Branden har blandt andet opslugt et savværk og taget ti biler.

- Vi venter, at der kommer flere styrker, siger den regionale brandchef, Jean-Jacques Peraldi.

Gerard Gavory fra de lokale myndigheder oplyser, at der er sendt tre brandslukningsfly ind, og de har overfløje området for at sikre, at ingen huse har været ramt.

Også andre steder i Frankrig har skovbrande sendt brandfolk på overarbejde.

I Luberon, der ligger i Vaucluse-regionen, dækker en skovbrand 800 hektar.

Her melder redningsmandskabet, at branden ikke er under kontrol.

Omkring 100 huse i landsbyen Mirabeau og i naboområderne er blevet evakueret, siger lokale myndigheder. Her er op mod 500 brandmænd sat ind.

/ritzau/AFP

Kræftsyg McCain dukker op til nyt slag om Obamacare

Den republikanske senator John McCain vender tirsdag tilbage til Senatet, hvor han vil deltage i en afstemning om en eventuel afvikling af den tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform - Obamacare. Det skriver nyhedsbureauerne AP og AFP.

Meldingen kommer, efter at McCain i sidste uge fik konstateret en aggressiv hjernetumor.

Den 80-årige McCain var på det tidspunkt ved at komme sig hjemme i Arizona efter en operation for en mindre blodprop i det ene øje.

En vævsprøve afslørede efter operationen, at blodproppen var udløst af en ondartet tumor. Tumoren er af typen glioblastom, der er en af de hurtigst voksende typer af hjernetumorer.

I en overraskende melding fra John McCains kontor fremgår det, at han ser frem til "at fortsætte det vigtige lovgivningsarbejde, inklusive arbejdet med en sundhedsreform".

John McCains stemme er afgørende for Republikanernes bestræbelser på at rulle Obamacare tilbage.

De seneste uger har det vist sig svært for partiet at blive enige om et nyt sundhedsudspil.

Republikanernes plan er derfor at stemme om en kommende afvikling af Obamacare, men samtidig udsætte afviklingen, indtil partiet er blevet enig om en erstatningsreform.

Et foreløbigt udkast til en ny republikansk sundhedsreform har mødt modstand både fra Demokraterne og internt i partiet.

Flere republikanere har undret sig over forløbet op til afstemningen. Nogle er endda i tvivl om, hvad der skal stemmes om tirsdag.

- Jeg har ingen anelse om, hvad vi skal stemme om, siger Ron Johnson, der er republikansk medlem af Senatet, ifølge AFP.

Også senator Lisa Murkowski er usikker på, hvad Senatet skal stemme om tirsdag.

- Jeg ville gerne vide mere, siger hun.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, indrømmer, at han ikke ved, om partiets medlemmer overhovedet kan blive enige om at indlede en debat om en kommende erstatningsreform for Obamacare.

Forvirringen blandt Republikanerne fik tirsdag præsident Donald Trump til at lange ud efter sine partifæller.

- Enhver senator, der stemmer imod at åbne en debat, siger til Amerika, at vedkommende har det fint med Obamacare-mareridtet.

- Obamacare betyder død. Den er færdig, og nu er det op til os at lave en god sundhedsreform for amerikanerne, tilføjer præsidenten på et pressemøde i Det Hvide Hus.

/ritzau/

Taliban tager skylden for drab på 26 i Pakistan

Mindst 26 mennesker blev dræbt og 54 såret i et selvmordsangreb i Lahore i Pakistan mandag eftermiddag.

Taliban har taget skylden for massakren i den pakistanske storby. Det skriver Al Jazeera.

Målet for angrebet var angiveligt politifolk.

Ledende politiofficer Haider Ashraf oplyser ifølge nyhedsbureauet AP, at selvmordsbomberen på en motorcykel bevidst gik efter en gruppe politifolk, der befandt sig nær et grøntmarked i udkanten af Lahore. Otte politifolk var blandt de dræbte.

Lahore, der er hovedstad i den østlige provins Punjab, har været mål for adskillige terrorangreb de seneste år. Tidligere i år tog en selvmordsbomber 16 politifolk med sig i døden, mens over 70 omkom i et angreb i påsken sidste år.

Det var anden gang i løbet af mandagen, at Taliban påtog sig skylden for et blodbad med mange omkomne.

Tidligere på mandagen blev 24 personer dræbt af en bilbombe i den vestlige del af den afghanske hovedstad, Kabul. 42 andre blev såret.

Målet for angrebet var efterretningstjenesten og dens ansatte, sagde en talsmand for gruppen ifølge AFP.

Hændelsen får en sikkerhedsekspert til at sætte spørgsmålstegn ved regeringens evne til at beskytte Afghanistans hovedstad og dens borgere.

- Har du penge, kan du få uanede mængder sprængstoffer ind i byen. Korruption er det store problem, siger en lokal sikkerhedsekspert, Waheed Muzhda, til AP.

- Alle grupper, selv en lille gruppe, kan få våben og ammunition ind overalt i byen, tilføjer han.

Afghanistan blev sidste år rangeret som et af verdens mest korrupte lande af Transparency International, oplyser AP.

/ritzau/

Israel fjerner metaldetektorer ved moské i Østjerusalem

Israelske sikkerhedsstyrker er begyndt at fjerne de metaldetektorer, der i forrige uge blev opsat ved området omkring moskéen al-Aqsa i Østjerusalem.

Det oplyser lederen af moskéen, Najeh Bakirat, til Al Jazeera.

Det muslimske krav om, at også overvågningskameraer bliver pillet ned, er ikke opfyldt ifølge mediet.

Metaldetektorerne ved indgangen til det hellige sted vil blive erstattet af andet sikkerhedsudstyr.

Det fremgår af en meddelelse fra den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, natten til tirsdag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, meddelte søndag, at han indstiller sikkerhedssamarbejdet med Israel.

Det skete som konsekvens af Israels skærpede kontrol nær moskéen på Tempelbjerget, der blandt muslimer er kendt som Haram al-Sharif.

Blandt mange palæstinensere ses stramningen af sikkerheden som tegn på, at Israel forsøger at tage yderligere kontrol med området, skriver AFP.

Blodige uroligheder udløst af de nye sikkerhedstiltag har siden fredag kostet mindst syv mennesker livet. Det drejer sig om både palæstinensere og israelere. Næsten 400 palæstinensere er blevet såret.

Tempelbjerget ligger i Jerusalems gamle bydel. Det har utallige gange været kilde til konflikt mellem israelere og palæstinensere.

Israel erobrede den østlige del af byen i 1967 og har udråbt hele byen som sin hovedstad. Men palæstinenserne gør også krav på Østjerusalem som deres hovedstad.

Det er et af de centrale stridspunkter i fastlåste mellemøstforhandlinger.

Israelske sikkerhedsstyrker satte i forrige uge metaldetektorer og nye porte op ved indgangen til den del af området på Tempelbjerget, der rummer muslimske helligdomme.

Samtidig forbød israelerne mænd under 50 år adgang til at bede ved fredagsbønnen.

Det skete som reaktion på et palæstinensisk angreb, hvor to israelske betjente blev dræbt.

Detektorerne var ifølge Israel nødvendige, fordi tre palæstinensere havde smuglet de våben ind på området, som blev benyttet i angrebet.

/ritzau/

LÆS MERE