Dansker: Som om hele Juba er på champagne

Der er udbrudt en sand folkefest i Sydsudan, hvor befolkningen fejrer udsigten til selvstændighed.

Afrika kan få et helt nyt land, hvis mindst 60 procent af de stemmeberettigede sydsudanesere stemmer for en deling af det uroplagede Sudan. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED MESSARA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- I de over 20 år, jeg har arbejdet med Sudan, har jeg aldrig oplevet folk på den måde.

Sådan siger Nils Carstensen, seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp. Han overværede søndag den længe ventede folkeafstemning, der skal afgøre, om det fattige Sydsudan skal løsrive sig fra styret i Khartoum og afslutte fem årtiers konflikt mellem nord og syd.

- Det var som om, at hele Juba var på champagne, siger Nils Carstensen til Ritzau om den folkefest, der brød ud i regionshovedstaden i forbindelse med åbningen af valgstederne.

- Det boblede og sydede af glæde på en måde, som jeg ikke har oplevet før, fortæller han.

Afstemningen løber over en uge, men de politiske ledere i syd havde på forhånd opfordret folk til at møde op den første dag. Fredsaftalen fra 2005 kræver nemlig en valgdeltagelse på mindst 60 procent, hvis afstemningen skal være gyldig. Resultatet bestemmes af simpelt flertal.

Det store fremmøde resulterede ifølge Nils Carstensen i, at folk måtte "vente i alenlange køer i timevis" . Men alt foregik i god ro og orden.

- Der var nærmest lidt Roskilde Festival over det: Vi skal dæleme ind bag hegnet som de første, fortæller han.

Omkring 3,75 millioner mennesker er registreret som stemmeberettigede i det sydlige Sudan, mens 117.000 kan afgive deres stemme i den nordlige del af landet, heraf langt de fleste i hovedstaden Khartoum.

- Det er sydsudanerne, der kan afgøre det her, og derfor tager alle nærmest udkommet for givet: At de vil blive selvstændige. Folk har kastet al skepsis og forsigtighed over skulderen og er bare optimistiske, konstaterer Nils Carstensen.

Resultatet af folkeafstemningen ventes i begyndelsen af februar.

/ritzau/