Dansker smider tøjet i sympati med egypter

En dansk-iransk kunstner har smidt tøjet i en sympatierklæring til en 20-årig egyptisk blogger.

Den dansk-iranske kunstner Firoozeh Barafkanhar Fold sammen
Læs mere

Den dansk-iranske kunstner Firoozeh Bazrafkan har valgt at smide tøjet i sympati med den 20-årige egyptiske kunststuderende og blogger Aliaa Magda Elmahdy, som har skabt stor debat i Mellemøsten, efter hun lagde et nøgenbillede af sig selv på nettet.

Elmahdy, der optræder på billedet kun iført strømpebukser, sko og en hårsløjfe, har skabt vrede blandt muslimske grupper, som mener, at hun forbryder sig mod islams forskrifter.

Bazrafkan siger, at hun selv har smidt tøjet for at vise, at kvinder i Mellemøsten har ret til at bestemme over deres egen krop.

- Elmahdy mener, at Egypten ikke har ytringsfrihed. Jeg har smidt tøjet for at støtte hende, da jeg ved, hvor meget det betyder, at nogen råber op om, hvad der er ved at ske i Egypten, siger hun.

- Landet står i en situation, hvor grupper som Det Muslimske Broderskab og andre ekstreme grupper er ved at tage over. Med billedet viser Elmahdy, at der ikke er nogen mørkemænd, der skal bestemme, hvad hun gør med sin krop, siger dansk-iraneren.

Bazrafkan er skuffet over, at danske feminister ikke har udtrykt støtte til Elmahdy. Hun forklarer, at kvinder og mænd i både Iran og Israel har smidt tøjet i sympati med egypteren.

- Elmahdys billede handler om kvindefrigørelse. Det handler om nogle universelle menneskerettigheder. Jeg ventede på, at danske kvinder ville støtte hende. Men det er ikke sket, og derfor havde jeg lyst til at lave denne sympatierklæring, siger Bazrafkan.

- Kvinderne i Mellemøsten har så meget brug for, at de får grønt lys fra andre kvinder til at gøre krav på deres rettigheder, siger hun.

Elmahdy er blevet undsagt af flere moderate kræfter i Egypten på grund af nøgenbilledet, og ifølge Bazrafkan er hun blevet bedt om at forklare sig i en egyptisk domstol.

Bazrafkans nøgenbillede understøttes af teksten "Jeg vil hellere være nøgen i sympati med Aliaa Magda Elmahdy end at forblive tavs".

/ritzau/