Dansker i Nepal: »Mennesker løb ud på vejen, og hele jorden gyngede«

Danske Delphine Pawlik løb gennem Kathmandus støvede, kaotiske gader, efter jordskælvet ramte den nepalesiske hovedstad. I øjeblikket bor hun under en presenning i haven med sin mand og ni måneder gamle søn.

Foto: DANISH SIDDIQUI. Kathmandu. En nepalesisk politibetjent går mellem murbrokkerne mandag efter lørdagens jordskælv.
Læs mere
Fold sammen

»Støvskyer kom fra begge sider af vejen, og der var mursten som faldt, mennesker løb ud på vejen, og hele jorden gyngede.«

Sådan skriver danske Delphine Pawlik mandag i en mail fra Nepal, efter landet blev ramt af et jordskælv to dage inden. Sætningerne er forhastede, og mere end én tastefejl har sneget sig med.

Det er ikke til at vide, hvor længe internetforbindelsen holder, eller hvornår det næste efterskælv rammer. Fortællingen er skrevet i al hast.

Danskeren har boet i Nepals hovedstad i omkring fire år og arbejder for Center for kultur og udvikling i Kathmandu. Da jordskælvet ramte lørdag middag lokal tid befandt Delphine Pawlik sig i en taxa.

»Taxaen bremsede brat op,« skriver hun.

Det var her støvskyerne begyndte at vælte ind over hende, og da hun løftede blikket, svajede lygtepælene »helt vildt«.

»Først da gik det op for mig, at det var et jordskælv. Jeg kunne kun tænke på Kai, min søn,« skriver hun videre.

Sønnen, der er ni måneder, var hjemme sammen med Delphine Pawliks mand. Så snart rystelserne var stilnet af, løb hun ud af taxaen og mod familien omkring en kilometer væk.

»Jeg stoppede ikke, før jeg nåede hjem. Jeg løb zig zag, for der var motorcykeluheld alle vegne, og mennesker der sad på vejen og græd.«

50 meter fra hjemmet var en høj bygning med en stor radioantenne styrtet.

»Familierne i den bygning kom aldrig ud,« bemærker Delphine Pawlik.

Hun nåede hjem til sin mand og søn omkring ti minutter inden, det første efterskælv rystede Kathmandu. Det blev målt til 6,8 på Richterskalaen. Efterskælvene fortsatte med at være stærke de efterfølgende fem timer, og landet er fortsat ramt af regelmæssige rystelser.

Delphine Pawlik bor ude i haven, hvor de har lavet en lejr med en presenning og nogle tæpper. Siden søndag har mellem 20 og 30 naboer slået sig ned sammen med dem.

»Anyways,« skriver hun og fortsætter:

»Vi har det godt. Der er mad og vand til nogen tid endnu, og alle er ved godt mod.«

Jordskælvet, der er det største i 81 år, har ifølge CNN indtil videre kostet mere end 3.900 livet. I løbet af mandag og tirsdag drager otte danskere fra Beredsskabsstyrelsen af sted mod Nepal for at bidrage til nødshjælpsarbejdet. Derudover har den danske regering bevilget fem millioner kroner, oplyste udviklingsminister Mogens Jensen (S) søndag til Berlingske Nyhedsbureau.