Dansker i Bahrain risikerer to års fængsel

Dansk menneskerettighedsaktivist i Bahrain risikerer to års fængsel for minidemonstration i rundkørsel.

Den 28-årige danske statsborger Zainab al-Khawaja slæbes væk af politiet i Bahrain. Hun blev ifølge hendes pårørende efterfølgende udsat for vold under afhøringen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En sit-down minidemonstration med en håndfuld andre kvinder i en rundkørsel i Bahrains hovedstad, Manama, risikerer nu at koste den danske statsborger og menneskerettighedsaktivist Zainab al-Khawaja to års fængsel i den lille diktaturstat.

Hendes far, den danske statsborger AbdulHadi AlKhawaja, sidder allerede fængslet på livstid for sin deltagelse i demonstrationer i landet under Det Arabiske Forår tidligere på året. Ifølge en uafhængig undersøgelsesrapport er danskeren blevet udsat for ekstrem grov tortur.

Den danske kvinde blev anholdt fredag og er ifølge hendes familie og venner blevet udsat for grov vold, mens hun har været i politiets varetægt. Hun er nu løsladt, men er sigtet for deltagelse i en ulovlig forsamling, fortæller hendes veninde, Zeinab Al Asfoor. 

- Da Zainab og Masouma al Sayyed (en meddemonstrant red.) blev løsladt, nægtede de at forlade fængslet uden løsladelse af en tredje politisk fange, Fathiya Abdali, der blev anholdt 30. september for at huse demonstranter. Hun har tabt 30 kg, mens hun har siddet fængslet og er i en meget alvorlig situation, forklarer Zeinab Al Asfoor.

De to kvinder blev dog tvunget til at forlade fængslet, og blev herefter hentet af deres familie. Ud over Zainab al-Khawajas far, sidder også hendes mand og onkel fængslet for deres deltagelse i kampen for et mere demokratisk Bahrain. 

Landets diktator, kong Khalifa, der blev hædret med Ridderkorset af dronning Margrethe i februar måned, sidder tungt på magten i landet. Med støtte fra Saudi-Arabien slog han det spirende oprør i landet ned - bl.a. med nedslagtningen af flere demonstranter 17. februar. Efterfølgende er talrige demonstranter og læger, der hjalp de sårede, blevet idømt livslange fængselsstraffe for deres rolle i Det Arabiske Forår i landet.

Se anholdelsen af Zainab al-Khawaja: