Dansker anklaget for deltagelse i folkedrab – sag udskudt igen

Han er anklaget for at have deltaget i folkedrabet i Rwanda og har ventet på at komme for en dommer i fem år. Nu er retssagen udskudt endnu en gang. Ven af den anklagede rejser kritik af forløbet.

Billeder af ofre for folkedrabet på Kigali Genocide Memorial i Rwandas hovedstad Kigali. Mens verdens øjne er rettet mod Rwanda, er en dansk statsborger hovedperson i opsigtsvækkende retssag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Wohlfahrt/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den afrikanske stat Rwanda er en dansker midtpunkt i en spektakulær retssag om folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden. Han nægter sig skyldig i alle anklager.

Wenceslas Twagirayezu har siddet varetægtsfængslet siden 2017 og ventet på, at retssagen mod ham skulle starte.

Der skulle have været domsafsigelse den niende juni i retten i Rwanda – men nu er sagen udskudt endnu en gang.

Fra Smørrumnedre til Rwanda

Danskeren er anklaget for at have deltaget i et af verdenshistoriens mørkeste kapitler. Ifølge den rwandiske anklagemyndighed skulle Wenceslas Twagirayezu have medvirket til drab på tusindvis af tutsier under folkedrabet i 1994.

Danskeren blev udleveret fra Danmark i december 2018 og har siddet varetægtsfængslet i Rwanda siden.

»Man kan ikke bare varetægtsfængsle en mand i fem år uden at dømme ham,« siger Rasmus Hylleberg, der er ven af den anklagede og folketingskandidat for Venstre.

Wenceslas Twagirayezu kom til Danmark i 2001 og opnåede dansk statsborgerskab. Inden sin udlevering havde han siddet varetægtsfængslet i Danmark.

»Det, jeg synes er helt galt og som gør sagen endnu mere principiel, er, at han er dansk statsborger.«

Men nu er retssagen altså udskudt igen. Det skyldes, at vidneafhøringerne, der er foretaget af det danske politi, ikke er blevet oversat og derfor ikke kan bruges i retssagen i Rwanda. Op til hans anholdelse i Danmark havde det danske politi afhørt op imod 30 vidner. Det er de vidneudsagn, der endnu ikke er blevet oversat i Rwanda.

»Det frustrerende er ikke, at de beslutter at oversætte det. Det frustrerende er, at det ikke er sket for to år siden,« siger Rasmus Hylleberg på en telefonforbindelse til Berlingske.

Den anklagede har børn og kone i Danmark og op til sin anholdelse arbejdede han som lagermedarbejder. I sin fritid var han aktiv i Baptistkirken i Herlev. Han blev anholdt på sin bopæl i et parcelhus i Smørrumnedre på baggrund af en international arrestordre.

»Han glæder sig helt vildt til at få afsluttet sagen. Nu har han ventet i fem år« siger Rasmus Hylleberg om Wenceslas Twagirayezu.

Rasmus Hylleberg var selv til stede ved retssagen mod anklagede, der foregik i byen Gisenyi i Rwanda.

Første retssag mod dansk statsborger

Den opsigtsvækkende retssag finder sted, mens debatten raser om, hvorvidt Danmark skal sende asylansøgere til modtagecenter i Rwanda. Et forslag som flere internationale organisationer kritiserer på grund af landets politiske situation.

Rwandas præsident, Paul Kagame, blev genvalgt med 98,63 procent af stemmerne i 2017, og landet har flere gange mødt kritik for brud på pressefrihed og menneskerettigheder.

»Det er et land, der formelt set er et demokrati, men reelt er et diktatur,« siger Simon Turner, professor i antropologi ved Lund Universitet, der har beskæftiget sig med Rwanda. »Vi skal være klar over, hvem vi har med at gøre. Det er ikke en inkompetent regering, de ved præcis, hvad de får ud af at samarbejde med Danmark.«

Her kan sagerne om anklagede for folkedrab komme til at spille en rolle. I Rwanda er der nemlig en udbredt idé om, at Skandinavien huser mange folkemordere, forklarer Simon Turner.

En stor del af den siddende regerings legitimitet bygger på, at de får udleveret og retsforfulgt anklagede for folkedrabet. Derfor kan sagerne bruges politisk.

»Det kan sagtens ske, at Rwanda bruger sagerne til at lægge et diplomatisk pres på Danmark. Også efter forhandlingerne om et modtagecenter er afsluttet,« siger Simon Turner.

Paul Kagame er en rwandisk politiker og tidligere militærleder. Han er den fjerde og nuværende præsident i Rwanda efter at have tiltrådt embedet i 2000. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ifølge oplysninger, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, har udleveringer af herboende rwandere været bragt op minimum én gang i de dansk-rwandiske forhandlinger om et modtagecenter.

Selvom retssagen mod Wenceslas Twagirayezu foregår i Rwanda, skal han som dansk statsborger afsone sin dom i Danmark, hvis han bliver kendt skyldig. Det er den første retssag, hvor en dansk statsborger er anklaget.

Danmark er et af få lande, der har en udleveringsaftale med Rwanda. Danmark har tidligere udleveret rwanderen Emmanuel Mbarushimana til retsforfølgelse i Rwanda. Han blev anholdt i Danmark i 2014. I Rwanda blev han idømt fængsel på livstid for sin rolle i folkedrabet. Han nægtede sig skyldig og ankede på stedet.