Dansker anholdt i Tyrkiet: Mistænkt for at indsamle penge til terror

Tyrkiske myndigheder mistænker dansk-kurder for at stå bag indsamling i Danmark til fordel for det militante arbejderparti PKK.

Tyrkiske kurdere holder flaget for det tyrkiske arbejderparti, PKK, op under en demonstration. Arkivfoto: MUSTAFA OZER Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk mand med kurdiske rødder er onsdag blevet anholdt i Tyrkiet og sigtet for at samle penge ind til det militante kurdiske arbejderparti, PKK. Det skriver flere tyrkiske medier.

Manden, som medierne benævner A.K., blev anholdt i Sabiha Gökcen-lufthavnen i Istanbul, hvor han ifølge det tyrkiske tabloidmedie Milliyet skulle have været på vej hjem til København.

Mediet skriver også, at den tyrkiske efterretningstjeneste havde overvåget manden siden 16. oktober, da han rejste ind i landet.

Et andet tyrkisk medie, Haberler, bringer et billede af A.K., hvor han deltager ved et pro-PKK-arrangement i Danmark.

Tyrkiet betragter PKK som en terrororganisation, fordi partiet efter de tyrkiske myndigheders opfattelse står bag et væbnet oprør for et selvstændigt Kurdistan. Organisationen er også på EUs og USAs terrorlister.

Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter tilbageholdelsen af den danske statsborger over for Ritzau.

En dårlig sag

Ifølge Deniz Serinci, der er forfatter til flere bøger om kurdere og Tyrkiet, er den danske mand en del af det kurdiske pro-PKK-miljø på den københavnske vestegn.

Han kommer desuden – ifølge Serinci – i samme kredse som flere af de involverede i den hidtil største danske PKK-sag fra 2012, hvor otte dansk-kurdere blev sigtet for at støtte terrororganisationen økonomisk med flere millioner kroner.

Det er endnu uvist, præcis hvad A.K. er anklaget for, og hvorvidt han er skyldig.

Er forlydenderne om, at manden har samlet penge ind til PKK, korrekte, går han dog en svær tid i møde, vurderer Deniz Serinci.

Selv om PKK bliver anset for at være en af den tyrkiske stats største fjender og kun råder over cirka 12.000 krigere, er det på tre årtier ikke lykkedes Tyrkiet at nedkæmpe gruppen.

»Den væsentligste årsag er, at PKK får en vedvarende pengestrøm fra støtter i Europa. Derfor er det Tyrkiets topprioritet at slå ned på de finansielle kilder,« siger han.

A.K. skal næppe heller forvente megen goodwill fra udlandet, vurderer Serinci:

»Her er ikke tale om en amerikansk præst eller en tysk journalist. PKK står på EUs terrorliste. Så er sigtelsen korrekt, står han med en dårlig sag.«