Danske tab op på NATO-møde

Men udenrigsminister Per Stig Møller fik kun høflige ord med på vejen, da han drøftede ekstra NATO-styrker til Afghanistan med sine kolleger i Bruxelles.

Per Stig Møller forsøgte i dag at få større opbakning fra andre NATO-lande i Afghanistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Brøndum

BRUXELLES: De øvrige NATO-lande lyttede høfligt på udenrigsminister Per Stig Møller (K), da han i går på et møde mellem NATOs udenrigsministre opfordrede til mere solidaritet om NATOs fredsbevarende indsats i Afghanistan, hvor to danske soldater blev dræbt i kamp i sidste uge.

Men da andre NATO-lande også har lidt smertelige tab i Afghanistan – Canada alene har måttet sende 73 døde hjem fra Afghanistan – var det ikke lige frem nogen nyhed for deltagerne rundt om bordet, at den danske regering nu har problemer med at overbevise sin hjemlige opinion om nødvendigheden i Afghanistan-operationen.

Der kom derfor heller ingen tilsagn fra nogen af de andre NATO-lande om at sende yderligere soldater til Afghanistan, sagde NATOs talsmand.

- Der skal være fleksibilitet. Der skal være byrdefordeling. Der skal være solidaritet, sagde Per Stig Møller i går om holdningen på NATO-mødet til den videre gang i Afghanistan.

Udenrigsministeren gjorde det dog også klart, at han ikke vil pege fingre af bestemte lande, selv om f.eks Norge og Tyskland har en politik om, at deres soldater generelt ikke må indsættes i det sydlige Afghanistan, hvor den islamisk fundamentalistiske Taleban-milits har anegrebet NATO-styrkerne – heriblandt de godt 600 danske soldater – hårdt i de seneste to år.

- Tyskland har sine indenrigspolitiske grunde til beslutningen, og det ved vi. Så jeg vil ikke tæve løs på Tyskland, sagde Per Stig Møller.

På NATO-mødet var der generel opbakning til tanken om at udnævne en ny international koordinator for den samlede internationale indsats i Afghanistan. Vedkommende skal koordinere NATOs, EU's og FNs indsats i Afghanistan. Favorit til jobbet er den tidligere britiske politiker Paddy Ashdown, der havde en lignende stilling på Balkan i 1990erne.