Danske soldater vaccineres fortsat

Forsvaret vaccinerer stadig soldater mod miltbrand, selv om regimet i Irak er væk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her til morgen stiller de første soldater fra den bornholmske opklaringseskadron op på række med opsmøgede ærmer for at modtage den første af i alt fire vaccinationer mod miltbrand, inden eskadronen om et par måneder tager til Irak som fredsbevarende styrke.

En betydelig del af soldaterne vil i de kommende påskedage gå omkuld i sengen med feber og influenzalignende symptomer, men det er prisen for at være sikret mod angreb med bakteriologiske våben som for eksempel miltbrand.

Selv om Saddam Husseins regime er væltet, kan der stadig være lagre med miltbrand eller anthrax-bakterier i Irak, forklarer stabsdyrlæge Torsten Gregersen fra Forsvarets Sundhedstjeneste. Og selv om regimets militære styrker er opløst, kan der stadig være terrorceller i Irak, som kunne bruge »stadset«. »Derfor har vi besluttet at gå med livrem og seler«, fastslår han.

Udgiften til vaccine er 3.000-4.000 kr. pr. soldat svarende til cirka tre mio. kr. for 800 soldater.

Forsvarets Sundhedstjeneste har ingen statistiske oplysninger om hyppigheden af bivirkninger, selv om både danske specialstyrker og skibs- og flybesætninger blev vaccineret tidligere i år.

Netop nu råder forsvaret over 600 doser miltbrandvaccine, hvilket ikke er tilstrækkeligt til at vaccinere de 700-800 soldater, som nu tænkes udsendt. Men der er nok til første vaccination, og yderligere 1.600 doser er bestilt og på vej fra England. Torsten Gregersen forventer ikke, at mangel på vaccine i sig selv kan forsinke udsendelsen af soldater.

Næste vaccination skal gives om tre uger, derefter yderligere en vaccine om seks uger, hvorefter soldaterne er klar til udsendelse. Den fjerde vaccine gives om et halvt år.