Danske soldater træner IS-ærkefjender i det nordlige Irak

Danske soldater rykker tættere på IS. 30 danske soldater er begyndt at træne kurdiske soldater i den nordirakiske by Erbil. Flere ventes at blive sendt af sted snarest.

30 danske soldater deltager sammen med britiske militærrådgivere i øjeblikket i træningen af de kurdiske Peshmerga-soldater, der bekæmper IS i det nordlige Irak, og inden længe ventes yderligere 120 danske soldater at slutte sig til dem. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Danmark ventes at femdoble sin træningsindsats i Irak i nær fremtid.

Sammen med britiske soldater er 30 danske soldater fra 2. Brigade i fuld gang med at træne kurdiske Peshmerga-soldater i det nordlige Irak som en del af koalitionens indsats mod terrororganisationen Islamisk Stat (IS), og i løbet af de kommende uger ventes endnu 120 danske soldater at rejse til Irak for at tage del i lignende træningsforløb. I øjeblikket er danske soldater på øvelse en række steder i Europa.

Det danske træningsbidrag i Irak omfatter undervisning i førstehjælp, skydning og forhold omkring miner.

En talsmand for de kurdiske Peshmerga-styrker bekræfter over for Berlingske, at de danske soldater opholder sig i området omkring byen Erbil. Peshmerga-styrkerne har udkæmpet hårde slag mod IS, siden terrororganisationen indtog Mosul i juni i år og efterfølgende erobrede en lang række irakiske byer. Mange af dem i grænseområdet mellem irakisk Kurdistan og Irak.

Peshmerga begyndte at modtage de første vestlige våbenleverancer i august i år fra Frankrig, og siden har en række lande sendt soldater til konfliktområdet for at forbedre kurdernes chancer mod IS. Blandt de lande, der træner de kurdiske styrker i krigens nærområde, er Italien, Tyskland, USA, Storbritannien og nu også Danmark. Træningsindsatsen betyder dog ikke, at danske soldater skal i direkte kamp mod IS.

Ifølge kurdiske kilder i Irak, der udtaler sig til Berlingske på betingelse af anonymitet, er britiske SAS-specialstyrker i øjeblikket aktive i krigen mod IS.

»Kampen mod ISIL (IS, red.) kan ikke vindes fra luften alene, så derfor er det vigtigt med uddannelse af de lokale styrker, så kampen mod den modbydelige terrororganisation også kæmpes på jorden. Vi har nogle meget dygtige soldater, der har stor erfaring med træningsopgaver, så jeg er sikker på, at træningsbidraget vil have stor værdi i kampen mod ISIL,« siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

ISIL er et af de navne, der bruges om Islamisk Stat. Den danske hær bruger det arabiske akronym Daesh, der stammer fra navnet Dawla Islamiya fil Iraq wa al-Sham. USAs præsident, Barack Obama, bruger ISIL, mens organisationen næsten kun omtales som Daesh i Mellemøsten.

Skal gøres klar til forårsoffensiv

Målet med træningen af Peshmerga-soldaterne er, at de i samarbejde med koalitionen, der bomber fra luften, vil være i stand til at trænge IS i defensiven. Den irakiske hær er i færd med at opbygge en særlig styrke på 20.000 soldater, der skal bekæmpe IS i byen Mosul, Iraks næststørste by. Men træningen går langsomt.

Mest fordi den irakiske regering ikke synes at have tillid til mange af de tidligere irakiske sikkerhedsstyrker fra Mosul. Nogle af dem har bånd til både Mosul og IS-organisationen, og derfor har soldaterne endnu ikke fået udleveret våben.

Peshmerga-soldaterne i irakisk Kurdistan skal gøres i stand til at holde deres positioner og bidrage til en modoffensiv i Sinjar-området, hvor IS på det seneste har generobret en række landsbyer. I øjeblikket tales der om en omfattende offensiv mod IS, når vinteren er overstået. Kampene i den nordsyriske by Kobane, hvor Peshmerga-soldater også deltager, har varet i 86 dage. I øjeblikket er IS trængt i defensiven, og de kurdiske soldater kontrollerer størstedelen af byen, men koalitionens bombardementer og de kurdiske forstærkninger har svært ved at knække IS.

»Det er rigtigt positivt, at de danske og britiske soldater nu er kommet i gang med træningen af de kurdiske soldater. Det er vigtigt, at vi hjælper de kurdiske soldater samt de irakiske sikkerhedsstyrker med træning, så de selv bliver bedre til at tage kampen op mod terrororganisationen ISIL,« siger forsvarsministeren.

Tre måneders dansk træning

Vager Saadullah, en kurdisk kommentator fra byen Dohuk beskriver den danske assistance som »meget vigtig«.

»Peshmerga var svage over for IS i begyndelsen, fordi de kun havde gamle sovjetiske våben. I løbet af de seneste ti år har de heller ikke modtaget træning på grund af den irakiske regerings begrænsede budget,« siger han.

Den danske træning og de vestlige landes våbenleverancer kommer derfor meget belejligt.

»Uden hjælp udefra kan Peshmerga ikke besejre IS, fordi IS er en terrorstat, der har gode våben og benytter sig af moderne krigstaktik. Derfor har Peshmerga brug for dansk ekspertise,« siger Vager Saadullah.

Indtil videre har det danske forsvar kun aftalt en træningsrunde af cirka tre måneders varighed. Det er ifølge Forsvarskommandoens pressetjeneste kurderne selv, der udspecificerer, hvilken træning de har mest behov for. Folketingsbeslutningen om at sende yderligere assistance vil med stor sandsynlighed omfatte andre træningsopgaver i det nordlige Irak.