Danske soldater på vagt efter koran-protester

For tredje dag i træk demonstrerer vrede afghanere mod Koran-afbrændingerne, og det har fået den danske ambassade og de danske soldater til at øge opmærksomheden.

Afghanere protesterer mod amerikanske soldaters afbrænding af koranen, som er blevet fordømt af USAs præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/AFGHANISTAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På baggrund af de seneste dages protester i Afghanistan har de danske soldater skærpet opmærksomheden. Det oplyser major og presseofficer ved Hærens Operative Kommando (HOK), Erik Bøttger.

- De danske styrker har forøget deres opmærksomhed, de har øget dialogen med de afghanske samarbejdspartnere og har iværksat en række tiltag og forholdsregler i snæver koordination med ISAF (International Security Assistance Force, red.). Det sker på baggrund af meldinger om den aktuelle situation i Afghanistan, siger Erik Bøttger og henviser til demonstrationerne som følge af Koran-afbrændingerne tirsdag.

Erik Bøttger påpeger dog, at der i øjeblikket ikke er tegn på uro i Gereshk, hvor de danske soldater befinder sig.

På den danske ambassade i Afghanistan hovedstad, Kabul, fortsætter man et forhøjet sikkerhedsberedskab.

- Vi fastholder det nuværende, forhøjede sikkerhedsberedskab og forventer at gøre det til efter fredagsbønnen på linje med en lang række andre ambassader. Men det er klart, at vi hele tiden afstemmer vores beredskab efter situationen i Kabul og resten af landet. Vi er dog fortsat fuldt operative, siger Danmarks ambassadør i Afghanistan, René Dinesen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener ikke, at situationen efter afbrændinger af kopier af Koranen, som fandt sted på en amerikansk militærbase natten til tirsdag, nødvendigvis er så tilspidset, som de foregående dages hændelser umiddelbart giver udtryk for. Men især fredagsbønnen er en god indikator af, hvordan billedet reelt ser ud.

- Når der religiøse aspekter involveret, så er fredagsbønnen et vigtigt pejlemærke og derfor også noget, som vi følger tæt. Men det er ikke vores indtryk, at sagen - uanset en konservativ, religiøs befolkning - fylder så meget i afghanernes bevidsthed, som de enkeltstående begivenheder kunne give indtryk af. Også i medierne er dækningen forholdsvis moderat og faktuel, siger René Dinesen.

Internationale medier har i løbet af torsdagen berettet om demonstrationer og optøjer flere steder i landet. USAs præsident, Barack Obama, sendte torsdag en officiel undskyldning for afbrændingerne af kopier af Koranen til Afghanistans præsident, Hamid Karzai.

To NATO-soldater blev torsdag dræbt ved en base i den østlige del af Afghanistan, efter en mand iført afghansk militæruniform rettede sit våben mod de internationale styrker.

Også ved den norske lejr i Maimana har der været voldsomme demonstrationer dagen igennem. Norske soldater affyrede tidligere varslesskud og tåregas mod en gruppe på mellem 150 og 200 afghanske demonstranter, der kastede sten mod lejren. Ifølge den norske netavis VG Nett, er en norsk soldat blevet såret af splinterne fra en håndgranat under urolighederne og er blevet opereret akut.

Som følge af Koran-afbrændingerne har Taleban opfordret befolkningen i Afghanistan til at bekrige vesterlændinge, ligesom de har opfordret soldater og politik folk til at vende deres våben mod internationale styrker.