Danske soldater på tale til Golan-højderne

FN har henvendt sig til Sverige for bidrag til fredsbevarende styrke. Svenskerne er positive men vil have andre nordiske lande med, skriver israelsk avis.

Foto: MENAHEM KAHANA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: FN undersøger i øjeblikket muligheden for en større nordisk fredsbevarende styrke i de israelsk besatte Golan-højder klos op ad kampene i den syriske borgerkrig. Tanken er, at styrken anført af Sverige og med deltagelse af Danmark, Finland og Norge skal erstatte østrigske soldater, der er ved at blive trukket ud som følge af kampe mellem oprørere og den syriske hær lige omkring FNs base.

Det skriver den israelske avis Haaretz. Avisens citerer en højtplaceret anonym, israelsk kilde for oplysningerne og skriver, at FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, over telefonen har talt med den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, om muligheden. Den svenske regering skal ud over forslaget om en nordisk styrke være interesseret i at overtage ledelsen af hele den såkaldte UNDOF-styrke i området, der i øjeblikket inkluderer soldater fra Indien og Filippinerne. Soldater fra Fiji skal ifølge FN senere på måneden erstatte kroatiske FN-styrker, som tidligere er blevet trukket ud.

FN-generalsekretæren præsenterede onsdag en rapport for Sikkerhedsrådet om den kraftigt forværrede situation omkring Golan. Her bad han blandt andet om markant at få ændret FN-styrkens mandat og mulighed for øget bevæbning, så soldaterne i langt højere grad vil få mulighed for at forsvare sig selv. Det skulle også være et krav i forbindelse med svensk accept af et bidrag til styrken. UNDOF-mandatet står over for den halvårlige fornyelse 26. juni, hvor man man også kan tage mandatets udformning op til overvejelse.

Også Rusland har via en udtalelse fra præsident Vladimir Putin meldt sig på banen som en mulig bidragsyder til FNs Golan-styrke. Det vil være kontroversielt, da den russiske regering har været en kraftig støtte til det syriske regime. Både Vesten og Israel har kraftigt kritiseret russiske våbenforsyninger til præsident Bashar al-Assads styrker. Ifølge israelske kilder tillader mandatet ikke, at FN-styrken får bidrag fra Rusland som et af Sikkerhedsrådets permanente medlemmer.

Golan-højderne blev erobret af Israel under krigen i 1967 og er senere blevet annekteret af Israel i et skridt, som det meste af verden inklusiv EU og USA har afvist at anerkende. Syrien og Israel har ingen fredsaftale men i mere end 40 opretholdt en slags ”iskold fred” langs en våbenstilstandslinje. Under den syriske borgerkrig har kampene nærmet sig Golan. Nu er der jævnligt kampe lige op ad de israelsk besatte områder, der flere gange er blevet ramt af beskydninger. Ifølge israelske kilder er fundamentalistiske, sunnimuslimske oprørsgrupper særligt aktive i området.

Præsident Assad har sagt, at han som følge af flere israelske luftangreb ind i Syrien i foråret nu overvejer at åbne en front mod Israel i Golan. Den libanesiske Hizbollah-milits har meddelt, at man i givet fald vil støtte uden at definere det nærmere.

Den østrigske regering sagde i sidste uge, at man nu vil trække sine soldater i FN-styrken langs våbenstilstandslinjen.

”Faktum er, at man ikke længere kan bevæge sig frit i området. Den ukontrollerede og akutte fare for østrigske soldater har nået et uacceptabelt niveau,” sagde den østrigske kansler, Werner Faymann, efter at der havde været kampe omkring Queneitra-overgangen, der kortvarigt blev erobret af oprørere. Der er næsten ingen kontakt mellem den israelsk og syrisk kontrollerede side, men FN overvåger overgangen for drusere fra Golan-højderne, der har mulighed for at studere i Damaskus og eksportere frugt til Syrien. Der er også mulighed for giftemål fra Golan-højderne med en ægtefælle i Syrien, hvor de israelske myndigheder tillader krydsning af våbenstilstandslinjen på en envejs billet.

Østrig havde 380 mand udstationeret ud af en styrke på lige under 1.000 FN-soldater. Den østrigske regering har netop med henvisning til FN-styrkens sikkerhed markeret sig som modstander af EU-landes ønske om at få ophævet EUs våbenembargo mod Syrien.

Filippinske soldater har blandt været udsat for to kidnapninger af en syrisk oprørsgruppe, angiveligt for FN-soldaternes egen sikkerheds skyld. En filippinsk soldat blev såret af granatsplinter under kampene sidste torsdag mellem det syriske regime og oprørere.

Kroatien besluttede at trække sig ud tidligere på året blandt andet efter amerikanske mediers skrev, at en større operation i foråret var i gang, hvor saudisk finansierede kroatiske våben blev leveret til oprørerne. Japan trak landets soldater i januar.

Den såkaldte UNDOF-styrke - UN Disengagement Observer Force – har siden udstationeringe i 1974, efter den seneste krig og med den efterfølgende våbenhvile mellem Syrien og Isarel, hovedsagligt spillet en symbolsk og til tider kraftigt kritiseret rolle, som en passiv aktør uden vilje til og reel mulighed for at gribe ind over for overtrædelser af aftalen.