Danske soldater på mission i ukendt land

26.000 FN-soldater vil de kommende måneder ankomme til det borgerkrigshærgede Darfur i Sudan. De vil møde store logistiske forhindringer, militser og oprørere i et område, der kun er meget begrænset viden om.

Soldater fra den Afrikanske Union er allerede på plads i Darfur. Her i Nyala i det sydlige Darfur. Nu får de følgeskab af FN. Foto: Stuart Price/AFP Fold sammen
Læs mere

FN-soldater bliver udsendt til et uforudsigeligt og usikkert område, når de senere i år drager på fredsbevarende mission i Darfur i Sudan.

De 26.000 soldater fra bl.a. Danmark skal ifølge FN-resolution 1769 beskytte civilbefolkningerne i de tre Darfur-provinser, men de ankommer til et område, der er svært at overskue og overvåge.

De vil stå over for store logistiske og praktiske forhindringer i forsøget på at beskytte de mange millioner sudanesere, der siden 2003 har været ramt af borgerkrig.

Arabiske militser, regeringstropper og oprørsgrupper har i fire år kæmpet mod hinanden og med hinanden i en konflikt, der skønsmæssigt har kostet så mange som en kvart million mennesker livet og sendt omkring en million mennesker på flugt.

»Situationen er meget uoverskuelig og ændrer sig hele tiden,« siger informationsmedarbejder Malene Haakansson fra Folkekirkens Nødhjælp, der flere gange har besøgt Darfur og er forfatter til bogen »Det værste er at dø i stilhed« om situationen i området.

Malene Haakansson vurderer, at situationen i Darfur i dag er den værste siden konfliktens begyndelse i 2003. Dengang bestod konflikten af regeringsstøttede arabiske militser, der angreb afrikanske landsbyer, mens et par afrikanske oprørsgrupper til gengæld kæmpede mod tropper fra regeringen i Khartoum.

»I dag er situationen meget mere flydende. Der er over ti forskellige oprørsgrupper, nogle af dem ligger i intern strid med hinanden, og nogle af militserne har sluttet sig til oprørerne,« siger hun og tilføjer, at konflikten for alvor er blusset op, efter at der sidste år blev indgået en aldrig respekteret fredsaftale.

Dertil kommer 7.000 fredsbevarende soldater fra AU, Den Afrikanske Union, der dog hverken er i stand til at skabe fred eller respekt. De bliver mødt med sten af civile og kugler af militser og oprørere.

Sand og blæst
Samtidig skal FN-soldaterne forholde sig til, at der kun er ganske få asfalterede veje i de tre Darfur-provinser, der til sammen er på størrelse med Frankrig. Altså kan det blive svært at patruljere med tunge køretøjer og transportere specialudstyr. Til gengæld er der lange afstande, masser af sand, bush, blæst, hede dage, kølige nætter og en regntid, der forvandler Darfur til mudder og floder.

»Det bliver en meget svær opgave at løfte logistisk,« vurderer Malene Haakanson.

Mens der er nogenlunde overblik over den humanitære, sikkerheds- og sundhedsmæssige situation i og omkring større byer og flygtningelejre, så er der ikke meget overblik over resten af Darfur.

»Det er virkeligheden i dag,« konstaterer formanden for Læger uden Grænser, Søren Brix Christensen.

Forsvarsminister Søren Gade (V) lovede i går, at Danmark vil bidrage med tropper til den såkaldte UNAMID-mission. Det kan betyde, at Danmark sender F16-fly med kameraer og overvågningsudstyr eller transport- eller forsyningstropper til Darfur.

FE holder øje
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) oplyser, at den holder øje med udviklingen i Darfur. FE vil dog ikke offentligt oplyse, hvordan den vurderer sikkerhedsrisikoen i området i øjeblikket. Det sker først, når Folketinget har besluttet sig for størrelsen af det danske bidrag til UNAMID.

FN-resolutionen opfordrer Danmark og andre lande til at give besked om deres bidrag inden for en måned. Norge og Sverige har allerede besluttet at sende 350 ingeniørtropper afsted, mens USA på forhånd har meddelt, at dets bidrag bliver økonomisk og logistisk. Langt de fleste soldater i UNAMID-missionen vil ifølge FN blive leveret af afrikanske lande.