Danske politikeres besøg i Rusland ramt af indrejseforbud: »Totalt rystende og grotesk«

Folketingsmedlemmer på besøg i Rusland måtte efterlade en rejsefælle, der blev afvist ved grænsen af sikkerhedstjenesten FSB. »Rystende,« lyder det fra formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Søren Espersen.

Den norske redaktør Thomas Nilsen skulle have været med Udenrigspolitisk Nævn til Murmansk, men blev afvist ved den russiske grænse. Foto: Atle Staalesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et dansk besøg i Rusland tog forleden en uventet drejning allerede i paskontrollen.

En norsk journalist, der fungerede som guide for en gruppe folketingsmedlemmer, blev afvist ved grænsen af den russiske sikkerhedstjeneste FSB.

For øjnene af de danske politikere, der stod i kø ved grænsekontrollen, blev den norske redaktør og Arktis-kender, Thomas Nilsen, ført bort af grænsevagter.

Episoden fandt sted onsdag eftermiddag. Den danske delegation fortsatte derefter det fire dage lange besøg, der omfattede møder i den russiske by Murmansk og i Moskva.

Hændelsen ved grænsen er bekymrende, siger formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Dansk Folkepartis Søren Espersen.

»Det er totalt rystende og grotesk. Vi kan ikke sætte os ind i i vores del af verden, at sådan noget overhovedet kunne forekomme. Vi var rystede alle sammen, men det har ikke ændret vores rejseplaner,« siger han.

11 medlemmer af nævnet var på besøg i Norge og Rusland for at sætte fokus på samarbejde mellem de arktiske kyststater.

Den norske oplægsholder skulle efter planen ledsage den danske delegation fra Nordnorge til Murmansk og fortælle om forholdene i grænseregionen.

Thomas Nilsen er redaktør for netavisen Independent Barents Observer. Han har rejst og skrevet om Ruslands arktiske områder i to årtier.

Ved grænsen meddelte FSB ham, at han er forment indrejse i Ruslad frem til 2021, selv om han har gyldigt journalistvisum.

»For det danske udenrigsudvalg var det jo en slags livedemonstration af, hvordan forholdene er i Rusland, og hvad der sker med journalister i Rusland,« siger Thomas Nilsen til Berlingske.

Norske politikere også afvist

Trods de iskolde relationer til Rusland siden Krim-krisen i 2014 har de arktiske stater, herunder Danmark, forsøgt at undgå, at de storpolitiske uenigheder skulle smitte af i det høje nord.

Forholdet mellem Norge og Rusland er dog tidligere blevet belastet af indrejseforbud. I februar aflyste det norske Stortings udenrigsudvalg et lignende besøg i Rusland, fordi to medlemmer af udvalget blev nægtet visum.

Ifølge den norske TV-station NRK har Independent Barents Observer tidligere været mål for pres fra den russiske sikkerhedstjeneste FSB. Også Ruslands konsul i Nordnorge har kritiseret netavisen.

Ruslands ambassade i Oslo bekræftede fredag, at Thomas Nilsen nu står på en russisk »stopliste«. Listen er ifølge ambassaden en følge af Norges opbakning til sanktioner og indrejseforbud mod Rusland, som Danmark og de øvrige EU-lande også bakker op om.

»Vi oplever med egne øjne en fuldstændig uacceptabel situation med vores guide, og det bør vi jo reagere på,« siger Nikolaj Villumsen (EL), der er medlem af Udenrigspolitisk Nævn.

Ifølge Søren Espersen viste møderne med de russiske politikere dog, at Rusland ønsker en mindelig udvikling i Arktis.

»Der tror jeg, vi allesammen er overbevist om, at de vil det samme som os. De vil gerne have, at det er et lavspændingsområde,« siger Espersen.

Senere på måneden står Anders Samuelsen (LA) for det første danske udenrigsministerbesøg i Rusland siden Ukraine-krisen.

Ministeren skal til en konference om Arktis i den russiske by Arkhangelsk. Også Ruslands præsident, Vladimir Putin, besøger konferencen.