Danske politikere skal kritisere Kina

De Olympiske Lege har givet menneskerettighederne ringere kår i Kina, men man skal ikke blot være negativ og kritisere Kina, siger amerikansk NGO, der ikke har megen forståelse for tavse politikere i Danmark.

En kineser på 2,26 meter! Den kinesiske basketballspiller Yao Ming er det – i enhver forstand – største kinesiske sportsidol ved OL. I går førte han den olympiske fakkel ind på Den Himmelske Freds Plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP

BEIJING: Det er den samme besked. Igen. De Olympiske Lege har ikke hjulpet på situationen. Tværtimod, siger Human Rights Watch.

»Den kinesiske regering og den Internationale Olympiske Komite har haft syv år til at leve op til løfterne om, at OL ville forbedre menneskerettighederne i Kina. Det er ikke sket,« siger Sophie Richardson, der er leder for Asien-kontoret i den amerikanske NGO Human Rights Watch (HMR).

Her op til OL har Kina utallige gange overtrådt menneskerettighederne, siger HMR i en meddelelse i går, hvor de gør status på en række af overtrædelserne. For eksempel Ye Guozhus sag. I 2004 forsøgte den nu 53-årige mand at organisere en demonstration for at skabe opmærksomhed om de familier, der var blevet tvangsfjernede fra deres huse for at gøre plads til olympiske anlæg og byggerier. Han fik fire års fængsel, og skulle have været løsladt i sidste måned. Men myndighederne har endnu ikke sat ham på fri fod. Hans familie har ikke fået en forklaring fra myndighederne, men familien regner med, at han først bliver løsladt efter OL.

Selvom De Olympiske Lege begynder i morgen, er det ikke for sent at lægge pres på Kina, siger Sophie Richardson. I sidste uge kom Amnesty International med en rapport, hvor de opfordrer politikerne til at bruge enhver lejlighed til at tale om menneskerettigheder med de kinesiske politikere.

»Der er gode muligheder for det lige nu, hvor der kommer så mange statsoverhoveder og højtstående personer til Beijing. Alle lande der siger, at de bekymrer sig om menneskerettigheder, har en forpligtigelse til at tale bringe det på banen,« siger Sophie Richardson.

Uforståeligt
Forleden spurgte Berlingske Tidende en række danske politikere, der skal til OL i Kina, om de ville tale om menneskerettigheder med deres kinesiske kolleger. Det var der ingen, som umiddelbart havde tænkt sig.

Blandt andet sagde Jesper Rønnow, der er sekretariatschef for overborgmester Ritt Bjerregaard, at det »på ingen måde en del af programmet«. Venstres Troels Christensen vil tale om det, »hvis det falder naturligt«.

Det har Sophie Richardson ikke megen forståelse for:

»Hvor tror de, at de er? I København? Vi taler om et land, hvor der er otte måneder gamle babyer i husarrest. Om et land, hvor du ikke ville kunne stille mig de her spørgsmål,« siger Sophie Richardson.

Hun mener dog ikke, at man blot skal kritisere Kina. Man skal også tale om de fremskridt, som landet har gjort, hvis man kigger ned over de seneste par årtier. For eksempel kan kineserne i dag rejse mere eller mindre frit ud i verden, og de har nemmere ved at kommunikere over internettet og med mobiltelefoner end folk i andre autoritære stater.

»Men hvis danske politikere kun vil tale om menneskerettigheder, hvis det falder naturligt ind i en samtale, er de meget naive, hvis de tror, at en kinesisk politiker vil bringe det på banen. På den måde opfører de danske politikere sig lige præcis sådan, som den kinesiske regering vil have det. Og dermed lader de kineserne i stikken,« siger Sophie Richardson.