Danske politikere nægtet adgang i Tyrkiet: Vi blev mødt af politi med vandkanoner og tåregas

De tyrkiske myndigheder har af »sikkerhedshensyn« nægtet Michael Aastrup (V) og to medlemmer af Enhedslisten adgang til en politisk retssag i den tyrkiske hovedstad Ankara.

Foto: Tumay Berkin Fold sammen
Læs mere

»Dybt beskæmmende og endnu et tegn på, at regeringen i Tyrkiet nu ikke engang forsøger at skjule, at den ikke er demokratisk.«

Sådan lyder anklagen fra Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der to dage i træk er blevet nægtet adgang til en retssag i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

»Vi har fået at vide, at der ikke er adgang for udlændinge. Men den begrundelse er i strid med tyrkisk lov,« siger V-ordføreren over telefonen fra Ankara.

Sammen med Nikolaj Villumsen og Søren Søndergaard fra Enhedslisten er Michael Aastrup rejst til Tyrkiet for at være observatører under en retssag mod to oppositionsledere fra det venstreorienterede HDP-parti.

De to tyrkere har begge siddet fængslet i mere end ét år for kritik af den tyrkiske præsident Erdogan, og ifølge Enhedslistens politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, og EU-ordfører Søren Søndergaard er der tale om en officiel delegation fra Folketinget.

En sag for dansk formandskab

Men turen til Tyrkiet er også et led i de tre danske politikeres arbejde i Europarådet som medlemmer af den parlamentariske forsamling.

»Jeg vil nu rejse sagen over for Europa-rådets Ministerkomité,« siger Michael Aastrup Jensen med henvisning til Europarådets øverste organ.

Her har Danmark for nylig overtaget formandskabet, og dermed bliver det den danske regering, der sidder for bordenden, når Europarådet skal tage stilling til sagens konsekvenser for Tyrkiet.

»Vi bliver nødt til at tale med langt højere stemme over for Tyrkiet,« siger Michael Aastrup Jensen, der efter at være blevet nægtet adgang til retten onsdag havde et møde med repræsentanter fra Tyrkiets regerende AKP-parti.

»De lovede, at vi kunne komme ind i retsbygningen i dag, men det løfte holdt altså ikke. Da vi mødte frem, blev vi igen mødt af talstærkt politi med vandkanoner og tåregas foran retsbygningen,« siger V-ordføreren.