Danske politikere: Intet EU-medlemskab til Tyrkiet

De tyrkiske vælgere har søndag stemt ja til en forfatningsændring, der giver mere magt til præsidenten.

SE RITZAU 30.000 kurdere demonstrerer i Frankfurt mod Erdogan Kurdere demonstrerer i Frankfurt mod Erdogan og folkeafstemning i Tyrkiet. Nej til diktatur, lyder det. - - - - People hold placards with the slogan "No to dictatorship" during a demonstration organised by Kurds, in Frankfurt, Germany, March 18, 2017. REUTERS/Ralph Orlowski Fold sammen
Læs mere
Foto: RALPH ORLOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Valgkommissionen i Tyrkiet har søndag aften erklæret sejr for ja-fløjen ved en folkeafstemning. Dermed kan der gennemføres en forfatningsændring, der vil koncentrere betydelig magt i et omdannet præsidentembede.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) mener, at al snak om at optage Tyrkiet i EU nu må stoppe.

- Tyrkiet som fremtidigt medlem af EU? Efter i dag må selv de største fortalere af Tyrkiet i EU indse, at det er endegyldigt slut med den tanke!

- Så måske er det alligevel rigtigt, når man siger, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, skriver politikeren på Facebook.

Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, udtrykker også bekymring over valgresultatet.

- Enhedslisten har foreslået en øjeblikkelig suspension af EU's optagelsesforhandlinger med Tyrkiet, indtil demokratiet er blevet genindført, siger han i en skriftlig kommentar.

Han mener, at søndagens resultat af folkeafstemningen vil gøre undtagelsestilstanden i landet permanent, hvor al magt koncentreres hos den tyrkiske præsident.

- Det i forvejen skrantende tyrkiske demokrati vil være deponeret hos en enevældig hersker, siger han.

EU-parlamentsmedlem Jeppe Kofod (S) kalder resultat for en skandale.

- Skandale! Parodi på folkeafstemning når journalister sidder i fængsel og man afskaffer demokratiet ved ja!, skriver politikeren på Twitter med et link til en historie om Erdogans sejrstale.

I alt har knap 50 millioner stemt ved folkeafstemningen. Søndag aften lyder optællingen: 51,18 procent ja- og 48,82 nejstemmer.

De to vigtigste oppositionspartier har varslet en klage over resultatet. De henviser blandt andet til, at en del stemmesedler ikke har været behørigt stemplet.

/ritzau/