Danske politikere beskylder Israel for chikane

Israels behandling af lederen af Det Danske Hus i Palæstina fører til skarp kritik. Israel er rystet over de danske politikernes anklage.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Chikane!

Sådan lyder kritikken fra Mogens Lykketoft (S) og Naser Khader (K), fordi Israel i en uge har nægtet direktøren for Det Danske Hus i Ramallah, Nathalie Khankan, indrejse og derved forhindret hende ind at nå frem til den palæstinensiske Vestbred. Her skal Nathalie Khankan efter planen indvi Det Danske Hus i næste uge.

- Jeg forstår ikke, hvorfor de skal chikanere en dansk statsborger. Jeg forstår ikke, hvad de israelske myndigheder får ud af at chikanere folk, der vil fred og dialog, siger de Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader.

Mogens Lykketoft - Socialdemokraternes udenrigsordfører - betegner også behandlingen af den danske direktør som chikane.

- Det er den sædvanlige chikane, som rigtig mange er udsat for i Israel. Den her sag illustrerer meget præcist, hvor indespærret Vestbredden og Ramallah er, siger Mogens Lykketoft med henvisning til, at det er op til Israel, hvem der får adgang til palæstinensernes område på Vestbredden.

Ifølge Mogens Lykketoft bør den danske regering over for Israel understrege, at Det Danske Hus i Ramallah er sponseret af Udenrigsministeriet, og at Danmark gerne ser, at huset bliver en succes.

- Og derfor skal direktøren naturligvis have adgang, siger Mogens Lykketoft.

Udenrigsministeriet har bedt om svar

Nathalie Khankan har i en lille uge førsøgt at komme til Palæstina. Men hun har ikke fået lov til at passere Israel, og derfor er hun strandet i Jordan. Det bekræfter Udenrigsministeriet over for Berlingske.dk.
- Vi er opmærksomme på sagen. Både den danske ambassade i Israel og det danske repræsentationskontor i Ramallah har i flere omgange været i kontakt med Nathalie Khankan og de israelske myndigheder og spurgt til sagen, oplyser Udenrigsministeriet.
Samtidig har Udenrigsministeriet forsøgt at hjælpe med et brev til de israelske myndigheder. I brevet bekræfter ministeriet, at Nathalie Khankan skal til Ramallah for at være direktør for Det Danske Hus.
Det Danske Hus i Ramallah skal bruges til at udveksle kultur mellem danskere og palæstinensere og styrke det mellemfolkelige samarbejde. Det Danske Hus i Ramallah er et privat projekt, men det har fået økonomisk støtte af Udenrigsministeriet.

Det var en håndfuld danskere med sympati for den palæstinensiske sag, der fik ideen tilbage i 2005, og siden har de arbejdet på at realisere den. Faktisk skal det danske hus indvies i næste uge, men det er altså den indvielse, som direktøren indtil videre ikke kan nå frem til.

Ifølge Naser Khader er chikanen over for den danske direktør endnu et eksempel på, at Israel har et horn i siden på Danmark.

- Min oplevelse fra den tur, som Folketingets Udenrigspolitiske Nævn for nylig var på i Israel, er, at den højreorienterede regering i Israel ikke er så begejstret for Danmark og EU, siger Naser Khader.

Israel er rystet

På den israelske ambassade er man stærkt fortørnet over politikernes angreb.

- Det er rystende, at danske politikere begynder at slå løs på Israel uden at sætte sig ordentlig ind i sagen. Men der er jo desværre visse politikere, der bruger enhver lejlighed til at kritisere Israel, siger ambassaderåd på den israelske ambassade, Dan Aryan.

Han har været i kontakt med det israelske Udenrigsministerium, og oplyser at ministeriet - ligesom ambassaden i København - først fik kendskab til sagen om Nathalie Khankan, da den blev omtalt på Berlingskedk i går. Det danske Udenrigsministerium har ellers oplyst, at ministeriet i flere omgang har taget kontakt til de israelske myndigheder for at spørge til sagen.

- Ingen har talt med det israelske Udenrigsministerium, fastslår Dan Aryan, der samtidig afviser, at sagen handler om politik eller israelsk modvilje mod Det Danske Hus i Ramallah.

- Det lyder som en positiv ide og vi har intet imod projekter, der kan fremme det dansk-palæstinensiske venskab. Sagen, der vedrører direktøren for Det Danske Hus, handler ikke om politik, men om konsulære komplikationer. Der er tale om en normalt procedure i et demokratisk land, understreger ambassaderåden.