Danske observatører: Russisk valg er frit, men næppe fair

De danske valgobservatører Hanne Severinsen og Morten Messerschmidt har set enkelte uregelmæssigheder ved det russiske parlamentsvalg, men intet alvorligt.

Danske valgobservatører noterede søndag uregelmæssigheder ved parlamentsvalget i Rusland, men de vurderede alligevel, at de valgtilforordnede gør, hvad de kan for, at valghandlingen skal forløbe uden problemer.

- Valget er sikkert frit nok. Det ser ud som om, at de fleste, der gerne vil stemme, også har mulighed for at stemme. Til gengæld har selve valgkampen været noget andet. Her kan vi næppe tale om et fair valg, siger den erfarne valgobservatør Hanne Severinsen (V), der er udsendt for Europarådet, og som søndag besøgte valgsteder i Jekaterinburg.

Hendes kollega Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti er ligeledes betænkelig ved, at præsident Vladimir Putins parti Forenede Rusland helt har domineret valgkampen.

- Her tror jeg, det største problem ligger for det russiske demokrati, siger Messerschmidt, der til gengæld ikke så tegn på fusk ved valgsteder i Moskva.

- De få uregelmæssigheder, jeg hidtil har set, hører til i småtingsafdelingen og påvirker ikke resultatet, siger han.

/ritzau/