Danske kvinder mindre ligestillede end filippinske

Opgørelsen over ligestilling i verden er netop kommet. Se hvor Danmark ligger i forhold til de andre lande.

I lyskrydset ved Jernbanegade og H.C. Andersens Boulevard har Københavns Kommune forsøgt sig med ligestilling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ulrik Jantzen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark kommer ind som nummer syv på World Economic Forums årlige liste over ligestilling i verden.

På førstepladsen ligger Norge efterfulgt af Finland, Sverige, Island og New Zealand. Filippinerne kommer ind som nummer seks på listen, mens Tyskland er røget fra at være nummer syv sidste år til at være nummer 11.

World Economic Forum måler ligestillingen mellem mænd og kvinder ud fra fire punkter. Det første er økonomiske forhold og muligheder - det vil sige løn og den reelle adgang til faglærte jobs.

Det næste punkt er uddannelse. Hvordan er kvinders muligheder for at uddanne sig sammenlignet med mænds? Dertil kommer kvinders muligheder for politisk indflydelse - her ser World Economic Forum på i hvor høj grad kvinder er repræsenteret som beslutningstagere.

Og sidst men ikke mindst sundhed og overlevelse, der dækker over kønsfordelingen og gennemsnitslevealderen.

Sørgelige placeringer
Stærke økonomier som USA og Kina halter stadig lidt mere bagefter.

Således ligger USA på en samlet 27. plads og rangerer dermed lavere end for eksempel Cuba og Mozambique. Dog konstaterer World Economic Forum, at går stadig fremad for USA på det område, der gælder kvinders mulighed for politisk indflydelse, fordi et større antal kvinder end sidste år blev ansat i 'magt'-stillinger.

Der er også en række EU-lande, som ikke har så meget at være stolte af set i forhold til ligestillingen mellem mænd og kvinder. Det lavest rangerende EU-land er således Grækenland, der kommer ind som nummer 75 på listen. Rumænien har også nogle ting at arbejde med - det ligger på plads nummer 70, ikke langt fra Tjekkiet (69), Italien (67) og Luxembourg (66).

Allernederst på listen finder vi Yemen, der lige som sidste år kommer ind som nummer sidst, og dermed befinder sig i bunden sammen med Chad, Saudi Arabien, Pakistan, Benin og marokke. Tyrkiet kommer ind som det ottendesidste land på listen.

Det er ikke alle de lande, der er medlemmer af FN, der optræder på listen - således er eksempelvis Afghanistan og Irak ikke med.