Danske kampfly har smidt 13 bomber i Irak

De danske F-16-fly har siden 11. december deltaget i 37 missioner i Irak og smidt 13 bomber i kampen mod Islamisk Stat.

Foto: Christian Als. Arkvifoto.
Læs mere
Fold sammen

IRAK: De danske kampfly har været på vingerne 37 gange i offensive missioner mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) i Irak siden 11. december sidste år.

11. december var sidste gang, Forsvaret gav offentligheden en opdatering på den danske indsats i Irak, og den lange tavshed har været kritiseret af blandt andre Enhedslisten og SF. Det fik i begyndelsen af året forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til at love ugentlige opdateringer om F-16-flyenes bombetogter i Irak.

Siden har de danske fly deltaget i missioner i områderne omkring Tikrit, Bayji, Mosul og i Al-Anbar-regionen. Flyene har i alt anvendt 13 bomber, oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse.

Målene for bomberne har været køretøjer, bygninger og fjendtlige styrker.

Nicolai Wammen har tidligere forklaret over for Politiken, at man ikke ønsker at bringe oplysninger, der gør det nemt for Islamisk Stat at regne ud, hvilke missioner danske piloter har deltaget i.

Derfor indeholder Forsvarets pressemeddelelse ingen oplysninger om udfaldet af konkrete missioner.

Men det oplyses, at de danske fly primært har fløjet missioner, hvor flyet patruljerer i luften, samtidig med at piloten får udpeget nogle ting på jorden, som skal undersøges. Derudover har flyene også deltaget i missioner, hvor de har været indsat direkte som luftstøtte til styrker på landjorden.

»Her vil flyene patruljere over et bestemt område, hvorefter de vil kunne blive indsat af koalitionen, når der er behov for støtte. Luftstøtten vil variere afhængig af, hvad der er behov for. Det kan både dreje sig om overvågningsopgaver og bombninger af mål,« lyder det i pressemeddelelsen, hvor det også oplyses, at de danske fly har kastet bomber i forbindelse med kamphandlinger på jorden.

Siden flyene indledte missionen i Irak 16. oktober, har de i alt fløjet 130 missioner og anvendt 87 bomber. Der er udsendt syv fly, hvoraf tre er i reserve, og op til 140 mand.

Derudover bidrager Danmark også til den amerikansk-ledede koalition med et Hercules transportfly.